0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Membranblockering i systemet för omvänd osmos

Membranblockering i systemet för omvänd osmos

Om och om igen spökar spöket av membranblockering hushåll där system för omvänd osmos används. Du kan läsa i den här artikeln vad det betyder exakt, vilka biverkningar det kan finnas och hur man förhindrar membranblockering.

filtermembranets öppenhet

Så kallade semipermeabla membran används vid omvänd osmos. Dessa membran är endast genomsläppliga på ena sidan. Vid filtrering av vattnet spelar membranets permeabilitet och porstorlek en viktig roll.

blockering

Man talar om blockering när hinnan är så täckt på ena sidan att inget mer rent vatten kan passera igenom. I det här fallet är membranet vanligtvis inte längre användbart och måste bytas ut. System med backspolningsfunktion finns sällan i hushållssektorn, i regel fungerar endast stora system enligt denna rengöringsprincip.

Cross-flow-filtrering, som även idag finns i moderna, högkvalitativa hushållssystem, förhindrar bildandet av filterkakor — dvs avlagringar på membranet, som fortsätter att minska permeabiliteten tills membranet är helt blockerat kommer.

Det som också kan ha en negativ effekt på blockering – eller partiell blockering – är så kallad fouling.

Den mest kända är den så kallade bio-foulingen, där bakterier sätter sig på hinnan och bildar ett tjockt, slemmigt lager. På grund av den höga tillgången på näringsämnen kan de växa bra där och föröka sig snabbt, vilket täpper igen membranet mer och mer. Biofouling är också oroande med hänsyn till risken för kontaminering, eftersom bakterierna kan skada membranet över tid och kan migrera ut i det rena vattnet genom produktionsrelaterade svaga punkter.

Den oorganiska nedsmutsningen sker däremot huvudsakligen genom aluminium-, järn- och manganhydroxider, som också är fast avsatta på membranytan och, liksom bakterieavlagringarna (biofilm), är svåra att ta bort även genom backspolning. Här hjälper dock uppskjutning och avmanganisering av det utgående vattnet med lämpliga uppströmsfilter till att minimera denna risk.

Weiterlesen:
Magnet mot kalk » Fungerar det verkligen?

Åtgärder för att förhindra blockering

System med lågt utflödesförhållande har i grunden en större risk för igensättning av membranet. Vattenkvaliteten är också avgörande: mjukare vatten leder till stopp mer sällan än hårt vatten. Precis som med det höga järn- och manganinnehållet, som kan vara problematiskt, kan man även ansluta ett lämpligt filter innan det rinner in i systemet för omvänd osmos för att mjuka upp vattnet.

Flödeshastigheten vid membranet är också avgörande. Den ska vara så hög som möjligt för att undvika blockering.

Intermittent drift är också fundamentalt ofördelaktigt. Den ska spolas i 2 – 3 minuter både före avstängning och efter påslagning. Detta förlänger membranets livslängd avsevärt och förhindrar till stor del att membranet blockeras.

Ссылка на основную публикацию