0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Måla över en duk med ett nytt motiv

Måla över en duk med ett nytt motiv

Om ett tryck eller ett foto appliceras på en duk kan det målas över relativt enkelt. Akryl- och oljefärger har ofta en tredimensionell karaktär och struktur. Denna måste utjämnas beroende på djupet. I de flesta fall liknar en gammal applikation en primer och kan täckas över med en lämplig ny färg.

täcka oljefärger

En gammal «oljeskinka» på duk är nästan lika bra som en jungfrulig duk om en ny bild ska skapas. Färgen fungerar som en primer och bär lätt färsk oljefärg och akrylfärg. Det är viktigt att damma och rengöra duken helt.

Den nya appliceringen av färg måste fysiskt matcha den befintliga. Den allmänna regeln är att den nya färgen blandas på ett oljigt sätt. Den «häftar» fastare på det «magra» gamla lagret. Dessutom minskar ökad fethet på grund av en större andel hartslack risken för att den nya färgen går sönder och stelnar när den torkar.

Om man ska måla över en oljemålning som ännu inte har torkat eller bara har torkat något kan man helt enkelt lägga ny färg på de områden som ska korrigeras. Vid blandning och streck tas bakgrundsfärgen bort med en trasa doppad i terpentin.

Observera sugbeteendet

Det enklaste sättet att måla över en duk som är tryckt eller fotograferad är med akrylfärg. Det är till och med möjligt att applicera ett vitt lager färg igen. Det gamla färglagrets absorptionsegenskaper måste beaktas. Om papper eller akvarell är inblandat kan absorption resultera i minskad opacitet. I det här fallet är filmbildande färger utan lösningsmedel ett bra alternativ.

Kreativa ombyggnads- och övermålningsidéer

Kombinationer av gammalt och nytt kan vara spännande. Följande kreativa tekniker kan användas för att skapa unika och intressanta motiv:

  • Göm delvis oönskade motivområden under geometriska former
  • Placera ramar och kanter runt individuellt motivinnehåll («rytande rådjur»)
  • Skapa metaforiska gradienter med hjälp av dot and dab-tekniken
  • Ändra det befintliga motivet genom att behandla det med terpentin
  • Förvandla representativa och realistiska motiv till abstrakta och surrealistiska
tips och tricks
Många gamla dukar med «oljeskinka» som motiv som man hittar på loppis håller ofta högre kvalitet än nya varor till rimliga priser. Använd framförallt denna «råvara» så länge du ännu inte blivit en målarmästare.
Weiterlesen:
Lägg på ytputs » Så gör du allt rätt
Ссылка на основную публикацию