1 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Måla och designa en vägg i två färger

Måla och designa en vägg i två färger

Designtricket att måla en vägg i två färger tillåter en mängd olika effekter och visuella ingrepp i ett rums egenskaper och inredningsstil. Separation, upphöjning och vidgning är möjliga avsikter och idéer. Några grundläggande regler hjälper till med utförandet och valet av färg för att uppnå ett attraktivt resultat.

Vertikal, horisontell eller stigande

När man målar en vägg i två färger går färggränsen i horisontell, vertikal eller diagonal riktning. Om det finns ett underlag som finputs kan det räcka med att endast delvis måla väggen.

Medan färgappliceringen sträcker sig från takets kant till golvkanten vid vertikala avgränsningar, väljs en önskad höjd i horisontell riktning. Populärt och vanligt är höjder på mellan en och två meter, som sätter av den nedre väggytan. En horisontell gränslinje som är mellan tio och tjugo centimeter från början av taket skapar den visuella effekten av ett högre utrymme. Den översta färgen ska alltid vara ljusare än den nedre.

En diagonal färgkant skapar en spännande men också dominerande aspekt. Det kan begränsa inredningsmöjligheter och möbelplacering. En diagonal offset är särskilt lämplig för väggar som förblir fria, såsom de som används som galleri- och fotoväggar.

Små mönster och strukturer

Förutom hela ytor kombinerade i två färger är att måla ett väggmönster i två färger ett intressant alternativ. Geometriska mönster för väggdesign är:

  • rutmönster
  • rutmönster
  • ruter
  • likbenta trianglar
  • Flera förskjutningar och ränder
  • Integrera väggdekorationer som en W

Färgval och kombination

Om en vägg är målad i färg bör frågan om vilka färger som ska användas ta hänsyn till färglära och färgernas psykologiska effekt.

Följande gäller generellt för färgkombinationer:

  • mörkare nyanser med horisontell skiljelinje alltid längst ner
  • vid horisontella separationer, använd den mörkare färgen högst i halva proportionen
  • Välj komplementfärger eller nyanser av samma grundfärg som grått
Weiterlesen:
Ta bort limrester från väggen » Så här fungerar det

Skapa rena kanter och linjer

Den största utmaningen är den rena och exakta skiljelinjen mellan två färger. Maskeringstejp av crepe räcker för trögflytande färger. Det är dock säkrare att täcka väggen med maskeringstejp och extra akryl.

1. Limma fast maskeringstejpen på kanten av den ljusare först målade färgen.

2. Applicera ett tunt lager akryl från en patron längs den vidhäftande kanten med fingret mot nästa applicering av färg

3. Applicera ny färg och måla helt enkelt över akrylen

4. Efter att det nya färgskiktet har torkat en kort stund, dra av maskeringstejpen jämnt och långsamt i längdriktningen uppifrån och ned

Istället för akryl kan en applicerad crepe-maskeringstejp också «förseglas» med försiktigt applicerade små mängder färg.

tips och tricks
Om du applicerar färgen genom att spraya istället för att borsta, skydda den andra ytan med en tunn folie som du fixerar mitt emot den borstade kanten med maskeringstejpen. Sprayfärg skapar alltid en lätt och mer utbredd dimma.
Ссылка на основную публикацию