Ta bort gammalt tyg om det har rätt egenskaper
Ta bort gammalt tyg om det har rätt egenskaper
Duk med en tät, hård och stark väv kan också målas. Typiska exempel är gamla klädslar på fåtöljer, soffor och stolar. Bredbarheten och färgvidhäftningen bestäms i första hand av textilens styvhet. När det gäller elastiska och mjuka tygtyper handlar det mindre om målning och mer om färgning.
Tygets struktur är avgörande
Många gamla fåtöljer eller sittkuddsöverdrag på en stol är på väg att sorteras ut och kasseras. Detta är ofta synd, eftersom strukturen och kroppen på till exempel innerfjäderkuddar ofta fortfarande är intakta. Att ta bort och byta ut tyget skulle vara mycket tidskrävande och är inte alltid möjligt, eftersom det ofta spikades fast.
Det finns en hel rad tuffa och spänstiga tyger som lätt kan absorbera och hålla färg med täta och tuffa vävar. Förutsättningen är ytans stela och spända spänning. Om tyget ger vika och skrynklas rivs det applicerade färgskiktet eller färgfilmen. I det här fallet är det nödvändigt att genomfärga med ett färgämne som penetrerar fibrerna.
Typer av tyg som kan målas
Det finns många möbeltyger med väldigt olika egenskaper. Följande typer av tyger som ofta används på gamla möbler kan målas i ett stabilt och orubbligt sträckt tillstånd:
- brokat
- Målarduk
- Cord
- borra
- gobeläng
- Grov bomull
- Jacquard
- jeans
- kretong
- oxford
- Piqué
- viskos
Balansera viskositeten och blanda i textilmedium
För att täcka tyg måste den applicerade färgen antingen bilda ett slutet skikt på ytan eller tränga jämnt in i tygstrukturen. En lämplig flytande konsistens krävs. Samtidigt måste dock färgens viskositet balanseras på ett sådant sätt att den inte rinner in i klädselns underkonstruktion i alltför flytande form.
Kritfärger är sparsamma och lättblandbara färger som även kan användas på textilier. Akrylfärger och kritafärger kan också appliceras bra på tyg. Färgtillsatser finns under namnet textilmedium, som tar färgen från dess hårdhet och gör den lite mjukare.