0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Måla trädgårdsmöbler: vilken färg?

Måla trädgårdsmöbler: vilken färg?

När det kommer till att ge dina trädgårdsmöbler en makeover är målning ofta en bra idé. Vilken färg som är bäst lämpad för detta och var skillnaderna mellan de enskilda färgerna ligger kan du ta reda på i vår artikel.

Fernissning av trädgårdsmöbler

Lackering skapar ett tätt, skyddande ytskikt som helt omger träet. Detta ger ett omfattande skydd av träet:

  • den är helt skyddad mot fukt
  • den är skyddad från de skadliga effekterna av UV-strålning
  • den är väl skyddad från överdrivet slitage då färgytan slits ut först

Du kan hitta några andra viktiga saker för att måla trädgårdsmöbler i vår specialartikel. Klicka bara på länken för att göra det.

Välj rätt färg

Att välja rätt färg är avgörande för framgångsrik målning. Viktiga egenskaper finns här:

  • bra täckning
  • så miljövänligt som möjligt
  • elastisk
  • permanent och
  • resistent mot gulning
  • icke-toxisk

Det är just färgens elasticitet som spelar en viktig roll med trä: trä «fungerar» och ofta expanderar eller drar ihop sig avsevärt beroende på temperatur och luftfuktighet. Hur mycket beror på träslaget, men det finns en liten längdförändring för varje träslag.

Stabila, icke-elastiska färger skulle snabbt slitas sönder och flagna. Detta ser inte särskilt snyggt ut och bör också undvikas för att skydda träet (skador på färgen gör att fukt tränger in, som sedan inte längre kan avdunsta på grund av den täta färgytan, så träet börjar sakta ruttna på inuti).

akrylfärger

är mycket lämpliga vattenbaserade, lösningsmedelsfria akrylfärger. De bildar ett elastiskt men sammanhängande ytskikt som fäster mycket bra. Dessutom är de helt giftfria, mycket miljövänliga och snabbtorkande.

Syntethartsbaserade, lösningsmedelsbaserade färger är något mer nötningsbeständiga, men i praktiken är skillnaden knappast signifikant.

Weiterlesen:
Måla rottingmöbler » Det bör du tänka på

En annan fördel med akrylfärger är att de kan bearbetas i det så kallade «one-pot-systemet»: samma färg kan användas för primern och för alla efterföljande beläggningar. Detta sparar köp av flera produkter.

Andra färger

Naturligtvis rekommenderar vi även väderskyddsfärger för trä utomhus, de ger ett utmärkt skydd och skyddar samtidigt mot skadedjur (särskilt blåfläckar). Med andra färger måste detta skydd grundas separat.

tips och tricks
För att uppnå en intressant vintageeffekt kan du också använda den för närvarande mycket trendiga kritfärgen med tillsatt akryl. Skydda dem senare med ett extra lager klarlack för att göra träet lite mer motståndskraftigt.
Ссылка на основную публикацию