Måla gipsskivor: är silikatfärg kompatibel med gipsskivor?
Måla gipsskivor: är silikatfärg kompatibel med gipsskivor?
Rigipsskivor, även kända som gipsskivor, används allt mer i modern inredning. Det gör det enkelt att bygga nya väggar, men även att klä isolerade snedtak. Silikatfärg, å andra sidan, betraktas som en diffusionsöppen beläggning som stödjer ett hälsosamt inomhusklimat; Att kombinera de två låter som en bra idé. Eller?
Vad är gipsskivor gjorda av?
Gipsskivor har en solid gipskärna täckt med kartong på båda sidor. Ytan på en gipsvägg består inte av mineralmaterial, utan av flera hårt pressade lager av papper.
Även om ytan var gips skulle en naturlig silikatfärg på dessa väggar bara göra skada. Gips och vattenglas reagerar med varandra på ett ganska destruktivt sätt, resultatet blir mestadels stora ytor av spjälkning.
Därför är det ingen idé att fylla gipsskivan över en stor yta, eftersom det gipsfyllmedel som krävs för detta är lika olämpligt som underlag för silikatfärg som kartong.
Vilka alternativ finns istället för silikatfärg på gipsskivor?
Istället för en naturlig silikatfärg är det bättre att använda en dispersionssilikatfärg. Dessa färger innehåller en viss andel syntetiska hartser, som fungerar som ett extra bindemedel. Ta reda på i förväg om produkten i fråga är lämplig för gipsskivor.
Dispersionssilikatfärger innehåller dock ofta även lösningsmedel, konserveringsmedel och mjukgörare, de är mindre diffusionsöppna än rena silikatfärger och fastnar på väggen som ett lager istället för att silicifieras med ytan.
Det finns även andra möjligheter för färgdesign av gipsskivor, som är tilltalande för ögat och inte längre avslöjar något av den »föraktfulla kartongen«. Här några exempel:
- Stick gipsskivor med snygg tapet
- applicera självhäftande högteknologiska filmer med en 3D-struktur
- Gipsväggar belagda med gips
- sprid flytande flis på ytorna
- Limma en imitationssten över gipsskivan
- dekorera väggarna med lister, pilastrar och kapitäler