54 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Måla OSB-skivor med väggfärg

Måla OSB-skivor med väggfärg

OSB-skivorna består av grov och limmad träflis. Detta ger dem en distinkt ytstruktur som förblir synliga efter målning med väggfärg. Om målningen ska få ett jämnt utseende måste slipade OSB-skivor användas.

struktur och grund

OSB eller grov spånskiva används främst som underbyggnad eller vägg- och golvplank. De har en klar, rustik ytstruktur som inte täcks av färg. Gillar du denna struktur är det inga problem att måla med väggfärg.

Vanligtvis är väggfärg en vattenlöslig emulsionsfärg. Om den målade ytan ska uppfylla höga krav rekommenderas en primer starkt. Den «arbetande» träflisen som finns i OSB-skivor kan göra att väggfärgen skalar av med tiden.

förbehandling och lukt

Om OSB-panelen ska få ett målat utseende efter målning med väggfärg måste den betsas och förmålas i förväg. Grundningen eller förmålningen bör utföras med en lösningsmedelsbaserad produkt. Detta undviker missfärgning av vatten i OSB-panelen.

Särskilt inomhus och i närheten av många textilier, som i en garderob eller sovrum, spelar luktstörningarna som orsakas av lösningsmedelsbaserade färger en viktig roll. Vanliga väggfärger är lösningsmedelsfria och därför ofarliga.

Primers eller grundfärger innehåller lösningsmedel och utvecklar därför en stark lukt, ibland till och med under många veckor. Men om grundfärgen har torkat ut kan målning med väggfärgen förhindra att den avdunstar. Luktstråket är «täckt» och motsvarar därmed den vanliga varaktigheten och intensiteten för en vanlig väggmålning.

Slipade OSB-paneler

Om ytstrukturen ska vara så minimal som möjligt är slipade OSB-skivor det rätta valet. Du bör absolut avstå från att slipa själv, eftersom lim- och limingredienserna i skivorna vanligtvis orsakar formaldehydångor. OSB-skivor som slipats och rengjorts på fabrik kan utan att tveka användas och målas med väggfärg.

tips och tricks
Vatten är OSB-spånskivans naturliga fiende. Den valda typen av väggfärg bör blandas med minsta mängd vatten som tillverkaren rekommenderar. Detta förhindrar eventuell svällning av enskilda spån under färgen.
Weiterlesen:
Klippning av en tråd i rostfritt stål » Så här gör du rätt
Ссылка на основную публикацию