0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Måla metall professionellt

Måla metall professionellt

Metaller är vanligtvis målade eller lackade. Förutom den visuella aspekten beror detta delvis på korrosionsskyddet. Men många metallytor måste målas om efter en viss tid, beroende på slitaget. Här erbjuder vi dig en guide med värdefull information om att måla olika metaller.

Bestäm metallen som ska målas och välj de produkter som används i enlighet med detta

Att måla metaller är inte särskilt svårt. Du kan dock inte använda varje färg och primer på varje metall. Även förarbetena kan skilja sig åt. För att göra detta måste du först bestämma metallen. I grund och botten kan man skilja på tre olika typer av metall, som kräver olika arbetssätt och material.

  • järn och stål
  • Icke-järnmetaller (NF-metaller) som aluminium, koppar, men även legerat rostfritt stål
  • Galvaniserad plåt eller stål

måla järn och stål

Förbered järn och stål: avrostning

Med konventionellt järn och stål kan du fortsätta «klassiskt». Om metallen är rostig måste du rosta bort den först. Det finns olika tekniker för detta, allt från glas och sandblästring till konventionell slipning. Du kan också använda en rostkonverterare.

Förbered järn och stål: rengöringen

Efter slipning (om nödvändigt) måste du rengöra metallen. Du kan rengöra den med konventionella thinner, men speciella silikon- och fettrengörare kan också användas.

Måla järn och stål: primer och rostskydd

Nu finns det olika produkter som du kan använda igen: rostskyddsprimer, filler (primer). Du kan välja enskilda produkter eller använda kombinationsprodukter. En spackel är nödvändig om du senare vill uppnå en riktigt slät och felfri färgyta. När primern har stelnat kan du slipa den. För att göra detta ska du helst använda vattenslippapper med motsvarande fin kornstorlek.

Måla järn och stål: applicera lacken

Nu kan du applicera den färgade lacken. Vattenförtunnade akrylfärger appliceras vanligtvis på metallen i två omgångar. Sedan finns det ett lager transparent topplack (halvmatt eller högblank). Om du fortfarande har syntetiska hartsfärger med konventionell förtunning behöver du inte nödvändigtvis måla om med ett topplack.

Weiterlesen:
Takfönsterpriser » Beskrivning av tjänster till exempel

Måla icke-järnmetaller

Förbereda icke-järnmetaller: slipning

Icke-järnmetaller kan också korrodera. Men icke-järnmetaller är vanligtvis mycket mjuka metaller, så du måste slipa ner oxidation med ett mycket fint sandpapper eller slippad (finare än eller lika med 300 grit).

Förbereda icke-järnmetaller: rengöring

Därefter måste även icke-järnmetaller rengöras från fett och silikater. Lämpliga rengöringsprodukter rekommenderas alltid.

Målning av icke-järnmetaller: Applicera primer

Icke-järnmetaller kräver en vidhäftningsfrämjare. För gör-det-själv-are finns det en anledning till vidhäftning (19,75 € på Amazon*) från sprayburken. Spraya på primern enligt tillverkarens instruktioner.

Måla icke-järnmetaller: Applicera topplack

Nu kan du applicera topplacket. Det blir också en sprayfärg för gör-det-själv-behov. Applicera även denna lack enligt tillverkarens instruktioner.

Målning av galvaniserat stål och plåt

Galvaniserade metaller är järn eller stål som har behandlats för att skydda mot korrosion. Som sådan behöver galvaniserad metall i allmänhet inte målas eller lackas, men det betyder inte att du inte kan applicera färg. Förfarandet skiljer sig dock väsentligt från de andra nämnda metallerna.

Måla nygalvaniserad metall: förberedelserna

Nyförzinkade element ska behandlas med ett speciellt zinkrengöringsmedel. Annars skulle färgen inte fästa på den galvaniserade ytan. Det bästa är om du doppar den galvaniserade delen i ett zinkrengöringsbad. Var noga med att följa tillverkarens instruktioner samt säkerhetsinstruktionerna.

Målning galvaniserad lagermetall: förberedelserna och målningen

Naturligtvis händer det ofta att galvaniserad metall först ska målas senare. Med tiden har en patina, ett skyddande lager, bildats på den galvaniserade ytan. Under inga omständigheter bör du slipa denna yta, eftersom med tunnförzinkning kan du även slipa bort själva galvaniseringen. Denna patina fungerar som en förstklassig vidhäftningsbas. Rengör metallen med ett rengöringsmedel som även är lämpligt för icke-järnmetaller. Du kan också använda icke-järnbaserade grundfärger, men det finns även färger för galvaniserade metaller som kan målas och målas i ett enda lager.

tips och tricks
Om du inte vill måla galvaniserad metall omedelbart bör du vänta ett år. När det gäller galvaniserade delar är det den tid som den galvaniserade ytan behöver för att bilda en skyddsfilm. Var dock särskilt uppmärksam på svetsar på galvaniserade delar. De måste ofta galvaniseras efteråt, vilket ofta blir en svag punkt.

Weiterlesen:
Etsning av titan » Med vad och hur fungerar det?

Har du rätt verktyg behöver du inte nödvändigtvis måla metaller, du kan även måla spackel, grundfärg och finish med en målarpistol.

Naturligtvis hittar du även ett flertal guider och instruktioner för lackning och målning av andra material i egen journal, till exempel [målning av gipsskivor].

Ссылка на основную публикацию