11 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Måla galvaniserad plåt

Måla galvaniserad plåt

För att kunna måla galvaniserad plåt måste den först förberedas omfattande. Vi har sammanfattat alla steg i denna arbetsprocess åt dig här i kompakt form.

det väsentliga i korthet

Måla galvaniserad plåt

Till skillnad från rostfritt stål tenderar galvaniserad plåt att med tiden bli känslig för korrosion och rost. Av denna anledning kan det vara vettigt att förse ytan med ett skyddande lager av färg. Från transparent och blank till färgad och matt, alla alternativ är öppna för dig — så att du kan designa plåtdelarna efter din smak.

Däremot hör galvaniserade plåtar till de arbetsstycken som inte accepterar färg särskilt bra. Därför måste de både slipas och behandlas med ammoniak för att på konstgjord väg rugga upp ytan. Det gäller framför allt plåt utomhus som ständigt är väderutsatt. Du kan också använda en lämplig primer och en skyddande metallbeläggning.

video:

produktrekommendationer

Om du vill måla galvaniserad plåt bör du bära lämpliga skyddskläder. Välj både ögonskydd och handskar som är syrafasta. En lämplig metallskyddsvariant bör användas för lackeringen. När du gör ditt val, var uppmärksam på behållarens storlek och torktiden. Detsamma gäller för övrigt skälet till häktning (19,75 € på Amazon*) .

Rekommendation

kwb handslipsats, 2-delat inkl slipblock med klämanordning och slippapper/…
7,43 EUR

Det är här

Detta sandpapper är ett set i två delar som består av 50 blandade ark och ett slipblock. 12 eller 13 sandpapper vardera med en kornstorlek 60, 80, 120 och 180 ingår, så att olika applikationer kan täckas. Smärgelpapper strö med korund används som material.

Rekommendation

3M Virtua AP-skyddsglasögon VirtuaA0, AS, UV, PC, klar, väger bara 26 g
3,40 EUR

Det är här

Dessa lätta glasögon väger bara 26g så de är inte i vägen medan du arbetar. De upphöjda linserna har designats för att inte bara skydda ögonen, utan också för att enkelt passa de flesta ansiktsformer. Glasögonen är även belagda med en anti-repa och UV-beständig beläggning, vilket ökar deras livslängd.

Rekommendation

Wonder Grip OP-600L Opty — Kemikalieskyddshandskar, arbetshandskar som är resistenta mot olja och…
12,10 EUR

Det är här

Weiterlesen:
Elkostnader för ett familjehus » Räkna & spara

Dessa syrabeständiga handskar uppfyller riktlinjerna för kemikalieskydd, vilket gör dem idealiska för användning med ammoniak. De har en trippel PVC-beläggning och imponerar med hög noggrannhet och mycket bra känsel. Den naturliga handformen minskar muskeltrötthet. Det långa midjebandet fälls ned för att förhindra att kemikalier rinner ner.

Rekommendation

ROTIX-93812 6 delar professionella ringborstar Ø 25 mm, storlek 4 runda penslar, målarborste, svart borst
17,90 EUR

Det är här

Om du behöver flera ringborstar samtidigt kan du hitta dem i detta set. Det finns 6 borstar med en diameter på 25 mm, motsvarande storlek 4. Den totala längden med huvud är 75 mm. Borstarna är försedda med naturliga svarta borst i en mycket tjock finish med 90% toppar. Även lösningsmedelsbaserade färger och glasyrer kan inte skada ringborstarna.

Rekommendation

Rostskyddsprimer MATT rödbrun Rostskyddsfärg för metall // Hamburger Lack-Profi (2,5 L)
36,89 EUR

Det är här

Denna primer kan användas för att skydda zinkplåten från rost och korrosion och samtidigt förbättra färgens vidhäftning. Den är dammtorr redan efter 2 till 3 timmar och kan målas över efter ca 8 timmar. Mellan 7 och 10 m2 kan täckas per liter. Primern levereras i en 2,5 l behållare.

Rekommendation

HAMMERITE metallskyddslack 2in1 matt, antracitgrå, 750 ml
17,19 EUR

Det är här

Denna metallskyddsfärg kombinerar både primer och lack, så att den inte nödvändigtvis behöver grundas med en vidhäftningsprimer på järnmetaller. Färgen kan appliceras direkt på rost och torkar till en matt antracitgrå färg. Varje burk innehåller 750 ml färg.

Anvisningar: Måla galvaniserad plåt i 3 steg

  • Galvaniserad plåt
  • Ammoniaklösning
  • skäl till häktning
  • metallfinish
  • skyddsglasögon
  • syrafasta skyddshandskar
  • slippapper
  • svamp
  • Ringpinsel
  • maskeringstejp
Weiterlesen:
Gör din egen takläggning av trä » Du måste vara uppmärksam på detta

1. beredning

slipa ytan. Zinkskivor kan inte bara målas utan måste först förberedas noggrant. Detta inkluderar slipning av ytan för att göra färgen och primern hållbar. Ta först bort smuts, olja och fettrester innan du slipar plåten med sandpapper.

Ta på dig skyddsutrustning. Nästa steg är att arbeta med kemikalier. Det är därför nödvändigt att du utrustar dig med adekvat skyddsutrustning. Detta bör särskilt omfatta syrafasta skyddshandskar och ögonskydd. Långärmade kläder är också användbara. Ta på dig skyddsutrustningen.

2. Städning

Efter beredningen måste den galvaniserade plåten rengöras med en ammoniaklösning. Detta hjälper till att säkerställa att metallbeläggningen har ett stabilt underlag. Denna vätmedelstvätt ruggar upp zinkytan på konstgjord väg. Du kan göra ammoniaklösningen själv genom att blanda vatten och ammoniaklösning i förhållandet 10:1 och tillsätta en skvätt diskmedel.

Applicera ammoniaklösning. Applicera ammoniaklösningen på zinkskiktet med en svamp och låt verka i cirka 10 minuter. Ta tillbaka sandpappret och rugga upp galvaniseringen något tills det bildas ett gråaktigt skum.

Skölj av ammoniaklösning. När exponeringstiden har gått ut kan ammoniaklösningen sköljas av med kallt vatten. Fortsätt att skölja tills vattnet förblir helt rent och det inte längre finns några rester av vätmedelstvätten.

3. Fernissning

Applicera primer. Sedan kan själva målningen börja. Börja måla genom att applicera en lämplig primer. Var uppmärksam på en platt målning och låt primern torka enligt tillverkarens anvisningar. Beroende på produkt kan detta ta upp till 6 timmar. Fortsätt inte till nästa steg förrän primern är helt torr.

Applicera det första skyddande metallskiktet. Ta en ringborste och applicera det första lagret av metallskyddsfärg. Det är bäst att börja med hörnen och kanterna. Se till att du får en fullständig beställning. Låt sedan färgskiktet torka i minst 8 timmar. Fuktigt väder kan förlänga denna process utomhus (t.ex. på hängrännor).

Weiterlesen:
Lägga PVC på 3 sätt ∗ Instruktioner, filmer och tips

Applicera ett andra skyddande metallskikt. Slutligen följer ett andra lager färg. Det är bäst att linda in din borste lufttätt i folie efter första strykningen. Detta förhindrar att färgen torkar — du kan använda borsten igen direkt i andra passet.


För att uppnå ett bra skydd och ett enhetligt färgresultat är ett andra lager vettigt

Möjliga problem och lösningar

Möjliga problem vid förberedelser. Särskilt envis smuts och rostiga områden måste förbehandlas noggrant. Manuell slipning med sandpapper räcker inte alltid – i vissa fall krävs starkare verktyg. Försök att förbereda lämpliga platser med en kvarn och ett lämpligt tillbehör.

Eventuella målningsproblem. Om färgen inte håller eller inte håller ordentligt bör du först leta efter felet i primern. Om denna inte får tillräckligt med tid att torka kan lackens egenskaper påverkas negativt. Alternativt kan otillräcklig förbehandling av metallen ha skett. Upprepa lämpliga steg för att göra färgen hållbar.

Tips: målartejp gör rengöringen enklare
Det är bäst att tejpa kanten på primern och målarhinken med maskeringstejp innan arbetet påbörjas och fästa en extra remsa över den öppna burken. Där kan du torka av penseln medan du målar. Använd även målartejpen vid övergången mellan borsten och handtaget. Alla dessa steg gör rengöringen mycket lättare senare och säkerställer en ren målningsprocess.

Vanliga frågor

Hur kan rostfritt stål och galvaniserad plåt skiljas från varandra?

Skillnaden mellan rostfritt stål och galvaniserad plåt ligger i legeringen. Även om rostfritt stål har ett högt korrosionsskydd och lång livslängd är det också betydligt dyrare i inköp. Zinkplåt får en beläggning som slits bort med tiden, vilket minskar dess rostskyddande egenskaper.

Weiterlesen:
Täta platta tak ordentligt » Du bör vara uppmärksam på detta

Vilken är den bästa grundfärgen för galvaniserad plåt?

För galvaniserad plåt är det bäst att välja en rostskyddsprimer. Detta bör anpassas till materialet (t.ex. icke-järnmetaller som zink, koppar och aluminium). Se till att den speciella primern appliceras över hela linjen.

Vilken färg är lämplig för galvaniserad plåt?

Zinkplåt bör beläggas med lämplig skyddande metallfärg. Detta färgskikt säkerställer snabb torkning samt ett bra fäste och extra skydd mot korrosion. Matcha den skyddande metallfärgen med plåtmaterialet.

Hur målar man galvaniserad plåt?

Galvaniserad plåt måste först rengöras och slipas noggrant innan den kan behandlas med en ammoniaklösning. Efter det, skölj av det och använd en primer. Måla slutligen två lager av metallskyddsfärgen.

Ссылка на основную публикацию