52 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Måla aluminium professionellt

Måla aluminium professionellt

Aluminium är en icke-järnmetall, så att måla eller lacka aluminium är inte problemfritt. Ännu svårare blir det med anodiserad aluminium. Nedan har vi skapat en informativ guide för dig så att du kan måla eller lacka aluminium under lång tid framöver.

Aluminium måste specialbearbetas och målas med lämpliga färger

Självklart kan du måla eller lacka aluminium. Du måste dock utföra förarbetet noggrant och när det gäller de material som används måste du uttryckligen använda produkter som är lämpliga för aluminium. Själva aluminiumet ska differentieras efter eventuella förbehandlingar innan målning.

 • konventionellt aluminium (obehandlat)
 • anodiserad aluminium

Oxidskiktet på aluminium gör det så svårt att måla

Aluminium är känt för att vara en icke-järnmetall (icke-järnmetall), vilket gör det svårare att måla eller lacka än vanlig metall. Aluminium bildar ett oxidskikt på ytan. Detta oxidskikt är ansvarigt för att färger och lacker bara fäster mycket dåligt. Följaktligen måste du först ta bort detta oxidskikt. Beroende på hur du vill att ytan ska se ut senare finns det olika tekniker som du kan använda för att förbereda aluminiumet.

 • Slipning med vanligt sandpapper (maskin eller hand)
 • sand- eller glasblästring
 • kemisk förbehandling (rekommenderas inte för gör-det-själv)

Steg-för-steg-instruktioner för att måla aluminium

 • Vidhäftningsfrämjare för aluminium
 • ett lämpligt lack- eller färgsystem
 • Silikon- och fettrengöringsmedel
 • Borsta
 • rollern
 • Färgbricka med färgborttagningsmöjlighet
 • dammbindande trasa

1. Förberedelse av aluminium före grundning och målning

Som redan nämnts finns det olika tekniker för att förbereda aluminium för grundning och målning. Även om vi nedan förklarar hur aluminium (anodiserat eller obehandlat) bäst förbereds, är det för många gör-det-själv-are att föredra att förarbetet utförs av ett specialistföretag.

Förbered aluminium som inte är speciellt förberett för målning

Aluminium som inte har behandlats ytterligare kan säkert rengöras eller slipas ner i gör-det-själv-sektorn med sandpapper och slipfleece. Börja helst med 400 grit sandpapper och avsluta med 1.000 grit slipning/polering.

Weiterlesen:
Hängande glasögon » Kreativa idéer

Beroende på applikation kan sandblästring vara lite problematiskt eftersom ytan på aluminiumet är extremt ruggad. Men eftersom det måste vara smidigt för många applikationer skulle detta innebära mycket tidskrävande ompolering. Detta kontrasteras med blästring av glas eller glaspärlor. Ytan på aluminium är uppruggad i mindre utsträckning. Betydligt mindre arbetstid krävs för den nödvändiga poleringen.

Förbered anodiserad aluminium för målning

Anodiserad aluminium är däremot lite svårare att måla eller lacka. Man kan ibland läsa på internet att det faktiskt borde vara lättare att måla anodiserad aluminium eftersom ytan ska vara så grov. Vid närmare eftertanke är detta dock ett enormt misstag, särskilt när det gäller högkvalitativt anodiserat aluminium.

Enkelt uttryckt är anodisering inget annat än en elektriskt specialhärdad yta. Detta skapar också ett oxidlager, ovanpå vilket det finns ett poröst lager. Det är just med hänsyn till detta porösa lager som det finns åsikter om att anodiserad aluminium är lätt att måla. Detta (porösa) skikt fäster dock inte särskilt bra till oxidskiktet, som är extremt hårt mot anodiserad aluminium (9 Mohs). Vilken vidhäftningsfrämjare som helst, hur bra den än är, skulle förmodligen flagna av här bara några dagar efter målning eller lackering — speciellt om det är en aluminiumdel som utsätts för hårt slitage.

Det är därför extremt viktigt att anodiserad aluminium ruggas upp före målning. Med ett vanligt sandpapper (maskin- och handslipat likadant) kommer du knappt att lyckas repa ytan. Tidigare fanns det primers som innehöll krom, men dessa är nu förbjudna på grund av den höga hälsorisken. Det gör att sanden eller glaspärlorna blästras. Du kan även framställa anodiserad aluminium kemiskt, till exempel med salpetersyra. Du bör dock ge det anodiserade aluminiumet till ett specialistföretag.

2. Rengör aluminiumet

Nu när du har förberett aluminiumet måste du rengöra det. Det är absolut nödvändigt att du tar bort eventuella vidhäftande fett- och silikonrester. Använd antingen ett lämpligt thinner eller ett fett- och silikonrengöringsmedel. Du måste sedan låta thinnern eller rengöringsmedlet torka helt. Direkt innan själva grundningen är det bäst att rengöra aluminiumet igen med en dammbindande trasa som den som målare använder.

Weiterlesen:
Ta bort duschkar » Så här tar du bort den

3. Grunda aluminiumet

Nu kan du applicera adhesionspromotorn. Antingen använder du en vidhäftningsfrämjare som är klassiskt målad med pensel. Det finns även speciella aluminiumprimers men även i sprayburkar. Efter att ha grundmålat aluminiumet, låt primern torka enligt tillverkarens instruktioner.

4. Måla aluminiumet

Är anledningen till häktning (19,75 € på Amazon*) tillräckligt torkat kan du börja lacka eller måla. I de flesta fall kommer det att vara nya vattenbaserade färgsystem (istället för konventionella förtunningsmedel). Baslacken innehåller färgpigmenten och målas eller lackas ofta i två arbetsmoment. Du måste sedan vänta igen enligt tillverkarens instruktioner innan du kan applicera det genomskinliga täckskiktet. Dessa bas- och topplackssystem har fördelen att topplacken skyddar som en tätning och det belagda aluminiumet har en betydligt längre livslängd.

tips och tricks
Speciellt anodiserad aluminium är svår att måla. I sig är målning endast nödvändigt av optiska skäl, eftersom oxidskiktet skyddar mot väderpåverkan. Om du vill ha ett perfekt färgschema, skulle silverkulan vara att anodisera aluminiumet igen och lägga till lämpliga färgpigment här.

Förutom aluminium kan du självklart även måla och lacka andra metaller. I interntidningen hittar du även artiklar om professionell [målning av metaller] av alla slag (icke-järnmetaller, legeringar, stål och järnmetaller).

Ссылка на основную публикацию