0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Limma väggplattor professionellt

Limma väggplattor professionellt

Limning av väggplattor skiljer sig från att lägga klinker på golv på endast ett fåtal punkter. Dessa mindre avvikelser förtjänar dock desto mer uppmärksamhet. Nedan hittar du omfattande och detaljerade instruktioner om hur man korrekt limmar väggplattor.

Kakelsättning av väggar

Väggplattor finns mest i kök eller våtrum som badrum, toaletter och tvättstugor. Medan endast en backsplash ofta limmas i kök, börjar väggplattor i fuktiga rum oftast på golvet och limmas sedan halvvägs eller tre fjärdedelar högt och ända upp i taket. Uttryckligen i våtrum är förberedelsen av underlaget av stor vikt. Dessutom spelar kakelmönstret också en viktig roll för att få en attraktiv övergripande symmetri av hel- och halvplattor.

I fuktiga rum, skydda väggarna från kakel

I fuktiga rum lägger man därför ofta ett spärrskikt så att fukt inte senare kan tränga in genom plattorna in i väggen. Annars skulle vatten som tränger in genom fogar eller trasiga plattor skada murverket allvarligt. Det kan också vara lämpligt att använda en primer också. Ju mer absorberande ytan är, desto mer akut behöver du en primer. Den reglerar även fukten i kakellimmet som väggen kan ta upp. Om kakellim skulle appliceras på mycket sugande väggar utan lämplig primer, skulle för mycket vatten dras från limmet, vilket resulterar i minskad vidhäftning.

Var ska man börja limma väggplattor — under eller över?

Du bör lägga en backsplash på ett sådant sätt att du kan börja och avsluta med en hel rad med brickor. Följaktligen måste du först bestämma mitten av bredden på den kaklade spegeln. Beroende på hur många rader med plattor du kan lägga, börja med att kakla nedifrån och upp och lägg en rad med plattor före och efter den centrala längdaxeln. Alternativt, fäst väggplattorna så att den mellersta raden hamnar hälften över och hälften under den mellersta längdaxeln. Tänk på att plattor i den kaklade backsplashen dras så långt ner eller upp att de skulle försvinna precis bakom under- eller väggskåpen.

Limma halvhöjd, trekvartshöjd eller väggar över hela ytan

Om du vill limma en vägg helt med kakel, börja alltid med den översta kakelraden. Om utrymmet i sista kakelraden då inte längre räcker till för en hel kakelbredd och du måste kapa, är den avskurna kakelraden som sista snitt framför golvet mindre märkbar än en senast kapad kakelrad på taket. Om du vill utgå från en definierad höjd på en halv eller tre fjärdedelar hög, limma även den översta raden med brickor först. Men om du bara vill limma väggplattor «ungefär» halvvägs eller tre fjärdedelar högt, kan du limma plattorna på ett sådant sätt att du bara kan limma hela kakellängder utan att skära. Börja i det här fallet med den nedre raden av brickor.

Weiterlesen:
Konvertera husets entré till att bli barriärfri » Detta är viktigt att notera

En symmetrisk helhetsbild av väggplattorna

Men läggningsmönstret på sidan är lika viktigt. Man ska räkna ut hur många plattor som får plats bredvid varandra på väggen. Om du inte längre kan limma en hel kakel på sidan, dela plattorna från mitten av väggen till vänster och höger. Stick antingen en bricka i mitten så att den är hälften till vänster och höger om mitten eller en bricka till vänster och höger om mitten. Om du vill kakla två mötesväggar eller skärmar som en öppen spis, limma alltid fast väggplattorna så att de måste kapas i innerhörnet. På ytterkanterna, limma alltid hela plattor bort från båda väggarna mot det inre hörnet.

Steg-för-steg-instruktioner för limning av väggplattor

 • väggplattor
 • fästmassa
 • kakel distanser
 • Distanskilar för expansionsfogen
 • injekteringsbruk
 • Fogsilikon för expansionsfogen
 • eventuellt spärrskiktsprimer
 • möjlig anledning till häktning
 • borr (91,82 € på Amazon*) med visp
 • lämplig kakelborr
 • murbruk (4,90 € på Amazon*) hink
 • kakel cutter
 • gummiklubba
 • Skårad murslev eller tandspackel
 • eventuellt papegojtång för urtag
 • Fotbräda med gummi
 • svampbräda
 • kRITSTRECK
 • Lot
 • meter pinne
 • vattenpass
 • möjligen vinkel
 • eventuellt vinkelfas

1. beredning

Kontrollera först om väggen som ska kaklas behöver förbehandlas. Du kan känna igen en mycket sugande underyta när du applicerar lite vatten och vattnet tränger in helt i murverket och rinner inte av nedåt. I badrum kan det också vara vettigt att först applicera en barriärprimer.

2. Limma väggplattor

Efter att du har läggningsplanen kan du börja limma väggplattorna. Blanda kakellimmet enligt tillverkarens anvisningar. Applicera bara så mycket kakellim på väggen som du kan hantera på 20 till 30 minuter. Kamma nu in kakellimmet på väggåsarna. Applicera sedan lim på plattorna.

Weiterlesen:
Eternitbältros » Typer, leverantörer & priser i en överblick

Återigen, kamma åsarna så att de löper över de självhäftande kammarna på väggen. Denna metod kallas «Buttering Floating». Tryck nu in plattorna i limmet. Se till att plattorna är i linje och vatten. Glöm inte expansionsfogarna på sidorna samt på golv och tak. Med fogdistanser behåller du det konventionella fogavståndet.

3. Slitsar och urtag i väggplattorna

För spåren, använd antingen en vinkelslip med lämplig skärskiva eller borra ett hål runt cirkelns radie. Använd sedan papegojtången för att försiktigt och försiktigt dra ut urtaget. Använd en lämplig kakelborr: en keramik- eller glasborr för keramik, en lämplig diamantborr för hårda naturstensplattor.

4. Fuge väggplattor

Beroende på vilket lim som används ska plattorna kunna fogas tre timmar efter limning av plattorna. För att göra detta, applicera den förberedda fogbruket diagonalt på fogarna med fogbrädan. Om fogmassan har torkat något efter fogningen kan du spola ur den. Fogmassan har rätt konsistens när den är jordfuktig. Täta till sist expansionsfogarna med silikon. Skrapa bort överflödigt silikon med en spatel, släta sedan till silikonfogen med ett fuktigt finger.

tips och tricks
Även om flexibelt kakellim är lite dyrare än konventionellt kakellim är det alltid ett lämpligt val. Flexlim har en av de bästa egenskaperna. Detsamma gäller fogmassan: använd flexibelt foglim även här.

När du använder naturstensplattor som väggplattor, se till att använda speciellt naturstenslim. Det kännetecknas av en neutral färg (vit), eftersom vissa naturliga stenplattor är genomskinliga.

Har du lagt väggplattor med öppna porer (t.ex. polerat fint stengods) bör du impregnera dem så snart som möjligt. I vår egentidning hittar du motsvarande artiklar om professionell och korrekt impregnering och tätning av plattor.

Weiterlesen:
Sätt på Rigips fogtejp » Så görs det
Ссылка на основную публикацию