Minska lergipskostnaderna
Minska lergipskostnaderna
En korrekt blandad och noggrant applicerad lerputs har både isolerande och fuktreglerande egenskaper. Med rätt förberedelser kan kostnaderna hållas nere.
Säkerställ en jämn yta
Underlaget, som kan fördubbla arbetskostnaderna per kvadratmeter, har mycket stor inverkan på kostnaden för en lerputs. Ju jämnare och mindre ytan drar vattnet ur den torkande leran, desto lättare är det att putsa. När det gäller underlag av olika material måste en baslack säkerställa enhetlighet. Vissa substratytor kräver putsning i två lager, vilket ökar kostnaderna. En kort översikt över de vanligaste undergolvsmaterialen och den ungefärliga kostnaden per kvadratmeter material och arbetskraft.
- För gips och gipsskivor från 15 euro, om lerputsen appliceras som en tunn spatelputs, som främst är avsedd att ha en optisk effekt
- För murverk av bränt tegel utan klinker från tjugo euro och applicerat i ett lager med en tjocklek på cirka en centimeter.
- För betong, klinker och natursten från cirka 25 euro, eftersom de mestadels släta ytorna är försedda med en primer eller en gipsbas.
- För mjuka träfiberskivor från 20 euro om skivorna lämpar sig att putsas över och konventionell systemputs byts helt enkelt ut mot lerputs.
- För trädelar i väggen som korsvirke från 25 euro, eftersom träytorna är täckta med putsunderlag som råmattor eller jute.
Det är lika för alla underlag att de ska vara så lite rörliga som möjligt, annars kan den härdade lerputsen spricka. Ytterligare infästningar kan vara nödvändiga, särskilt vid lättviktskonstruktioner.
Ditt lergips är en väldigt individuell produkt
I motsats till konventionell «hylla» puts måste du förstå din lerputs som en unik blandning som inte existerar en andra gång. Tillsatser som kalk, färgpigment, proteinhaltiga mejeriprodukter som lågfettskvarg, speciella typer av sand eller växtfibrer som hampa eller halm påverkar både kostnaderna för materialet och för förädlingen. I de flesta fall är den övre prisgränsen trettio euro per kvadratmeter.