0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Lätt stålram som alternativ

Lätt stålram som alternativ

Korsvirkeshus är inte föråldrad teknik. I lätta stålinramningar lever konstruktionen vidare i modern form och erbjuder en mängd fördelar. Läs här vad LSF är exakt, hur det fungerar och var parallellerna till klassisk korsvirke ligger.

Moderna korsvirkeshus

De modernare korsvirkeshusen byggs inte längre med genomgående stolpar från golv till tak. I nyare byggnader, från omkring 19-talet, byggdes golv genomgående. Detta kallas också för rahed-konstruktion.

Mellan de enskilda våningarna fanns plattformar som även användes som mark för byggandet av nästa våning. Denna typ av konstruktion har alltid använts i Amerika för träbyggnader på grund av de snabba byggframstegen och den jämförelsevis korta byggtiden. På engelska är den tekniska termen för detta också «platform framing».

Byggnad med stålprofiler

Inramning av lätt stål är en konstruktionsmetod som använder lätta stålprofiler istället för de typiska träelementen i korsvirkeskonstruktion.

Konstruktionen motsvarar i stort sett «plattformsramning», vilket innebär att det byggs våning för våning. Som ett resultat är de använda stålprofilerna så lätta att de kan transporteras och installeras av en enda arbetare utan större ansträngning.

Att bygga kräver heller inga speciella färdigheter och inga tunga verktyg, till skillnad från solid konstruktion.

Konstruktionen tål liknande statiska belastningar som en jämförbar träkonstruktion, men är mycket enklare och snabbare att tillverka. Alternativet skulle vara ett korsvirkeshus.

Material

Profilerna är gjorda av stålplåt och är därför mycket lätta. De är mestadels standardiserade, men kan även tillverkas på mått.

Eftersom profilerna tillverkas genom kallformning kan de även tillverkas direkt på byggarbetsplatsen. Detta minimerar avfallet i byggsektioner där inga standardiserade profiler kan användas.

Anslutning av stålprofiler

De lätta stålprofilerna är förbundna med varandra med nitar eller självgängande skruvar. Anslutningen är därför hållbar och långvarig, men konstruktionen belastas inte med hög vikt. LSF-konstruktionerna kan panelas och isoleras med alla möjliga panelformade material.

Weiterlesen:
DDR bungalowtyper » Östliga prefabricerade hus i en överblick

Likhet med gipsskivor

Den torra byggprocessen, som även fungerar med metallregelväggar, är den invändiga varianten av LSF.

Fördelar jämfört med träkonstruktioner

Jämfört med trä erbjuder konstruktionen med lätta stålprofiler många fördelar.

varaktighet

LSF-konstruktioner har samma bärförmåga som trä, men är mycket mer hållbara. De är okänsliga för naturliga influenser och utesluter några av de risker som kan finnas med träkonstruktioner:

  • skadedjursangrepp
  • rötning
  • Deformation och krympning som med trä

Kostnadseffektivitet

LSF-konstruktioner kan också monteras mycket snabbare av okvalificerade arbetare än jämförbara träkonstruktioner. Varje del kan transporteras av en enskild arbetare, inga verktyg krävs förutom en speciell handskruvmejsel.

Detta minskar kostnaderna för byggandet avsevärt. Vid tillverkning av profilerna direkt på byggarbetsplatsen kan även kostnaderna för att skära avfall sparas och därmed kan materialkostnaderna reduceras avsevärt.

Ссылка на основную публикацию