2 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Lärkved — från bergen eller från låglandet

Lärkved — från bergen eller från låglandet

Med lärkved är det tydliga skillnader mellan fjällskogarna och de från låglandet. Här kan du ta reda på vilka andra skillnader det finns på lärk, vilka utmärkta egenskaper detta trä har och vad mer du bör veta om lärk.

Tekniska värden

MätvärdesbeskrivningVärde
bulkdensitet0,44 – 0,85 g/cm³
Genomsnittlig rumstäthet457-463 kg/m³
Tryckhållfasthet47 – 55 N/mm²
böjhållfasthet93 – 99 N/mm²
kondense4,4 kWh per kg, 1.700 XNUMX kWh per kubikmeter

Lärkträsorter och DIN-beteckningar

När det gäller lärk finns det tydliga skillnader både mellan de enskilda arterna och mellan de enskilda växtplatserna. Lärk från fjälltrakter är oftast lite stabilare, fastare och mer hållbara än lärk från lägre liggande områden. Den europeiska lärken är den viktigaste för träproduktionen, men den amerikanska lärken och framför allt den sibiriska lärken spelar också en viss roll.

Rekommendation

Brevlåda av lärkträ med visningsfönster Tillverkad i Tyskland

Det är här

användningbeteckning
Nationell beteckning enligt DINlärk
Förkortning enligt DINLA
Internationella beteckningar enligt DIN EN 13 556 och förkortningarEuropeisk lärk (LADC,EU), amerikansk lärk (LAOC,AM), japansk lärk (LAKM,AS), sibirisk lärk (LAGM,AS) och mörkfältslärk (LAER,EU)

Aussehen

Spannmål

Lärkträ kan redan nu klassificeras efter växtläge utifrån säden: Bergsträd har mycket smala, jämna årsringar, medan låglandsträd vanligtvis har betydligt större och mer oregelbundna årsringar. De sena träzonerna kan vara väldigt olika och ger även information om hårdheten. När det gäller de mycket hårda lärkträkvaliteterna är senvedszonerna ungefär så breda som en tredjedel till en fjärdedel av årsringarnas bredd. Lärkträ har inga porer, men det finns fläckar av harts som läcker ut.

Färg

Splintveden och kärnveden färgas olika, Kärnveden är liksom splinten också färgad gulbrun till rödbrun men mörknar betydligt och känns då tydligt igen.

Eigenschaften

Särskilt lärkveden från fjällområden kan vara betydligt starkare och hårdare än den från andra växtplatser. Lärkträ har en mycket behaglig lukt som kommer från hartset. Lärkträ är i grunden också ganska syrabeständigt.

Weiterlesen:
Putsning av klinker » Du bör vara uppmärksam på detta

Rekommendation

Floranica trädgårdsstig taxibana trädgård trä träbana lärkträ trädgård taxibana språngsten
47,90 EUR

Det är här

krympning och torkning

Lärkträ krymper endast måttligt, risken för sprickbildning är — jämfört med andra typer av barrved som furu — endast låg. Lärkträ torkar vanligtvis relativt snabbt.

motstånd

Till skillnad från många andra typer av barrträ är lärkträ mycket hållbart och ganska väderbeständigt (trä från alpina träd är ännu mer så). Lärkved är i princip också resistent mot svampangrepp och mycket väl resistent mot insektsangrepp. Lärkträ är också mycket hållbart, särskilt under vatten.

Rekommendation

Gartenwelt Riegelsberger premium staket lamell typ A av lärkträ 20 × 95 mm, höjd 120 cm sibirisk…
6,79 EUR

Det är här

Funktioner

Högt hartsinnehåll

Som med många barrträd kan den ibland ganska höga hartshalten i lärkträ ställa till problem vid arbete. Betning eller målning gör vanligtvis en tidigare avhartsborttagning oumbärlig.

användning

Fönster och dörrar är ett mycket traditionellt användningsområde för lärkträ, lärkträ används också ofta till golv på grund av dess hållbarhet, samt i möbelkonstruktion, speciellt när ett rustikt utseende ska skapas. Den övervägande användningen är som massivt trä, fanér gjorda av lärkträ är ganska sällsynta. Industriellt används lärkträ även till kemikalietankar och i vissa speciella områden (kyltornskonstruktion) på grund av dess kemiska motståndskraft (syrabeständighet).

priser)

Europeiskt lärkträ kostar vanligtvis mellan 650 och 800 EUR per m³ som sågat virke, sibiriskt lärkträ är något dyrare (på grund av högre kvalitet, hållbarhet och hårdhet) och ligger på cirka 750 till 900 EUR per m³. Den dyraste är kanadensisk lärkskog, för vilken man vanligtvis måste räkna mellan 900 och 1.000 XNUMX EUR per m³.

Weiterlesen:
Värm silikon » När och hur gör man det?

Här hittar du en översikt över alla träslag

tips och tricks
Lärkträ kan vara ett bra substitut för tropiskt trä och därmed också bidra till att undvika skrupelfri avskogning av regnskogarna. Dessutom är det det traditionella alpina träet par excellence och för därför med sig sin alldeles egna rustika stil
Ссылка на основную публикацию