Applicera kakel direkt på gammalt kakellim
Applicera kakel direkt på gammalt kakellim
När nya plattor läggs lockar förstås tanken på att bespara dig det tidskrävande arbetet med att ta bort det gamla limmet. Huruvida det gamla kakellimmet kan läggas direkt beror på typ av rum, golvstruktur och det gamla limmets skick. Under gynnsamma omständigheter kan direkt ny plattsättning lyckas.
Experter avråder från det, men har andra lokaler
I allmänhet är det en utbredd professionell åsikt att endast ett «rent» underlag kan erbjuda en pålitlig bädd för tillförlitlig läggning. Att applicera kakellim på kakellim rekommenderas i allmänhet inte. Detta beror dock också på den garanti som uppdragshantverkare kan och inte vill ta på sig för «externt arbete».
Å andra sidan finns den exceptionella hållbarhet och spänst som vissa kakellim fortfarande visar även efter många år. Denna faktor är ansvarig för det mesta tråkiga borttagningsarbetet. Om ett gammalt kakellim är nästan intakt och bildar en relativt plan yta totalt sett finns det inte mycket att säga emot direkt applicering.
Följande faktorer måste beaktas, som inte alltid är omedelbart uppenbara för en lekman:
- När det gäller byggnadsfysik förändras last- och kraftfördelningen. Detta kan leda till materialpåkänningar som inte har förekommit tidigare
- Vissa ingredienser i kakellim går inte överens. Denna effekt måste uteslutas
- Att applicera kakellim på en säng som redan är upphöjd kan göra att bygghöjden överskrider toleransintervallet (dörrar)
Använd om möjligt samma typ av kakellim
När det kommer till frågan om vilket kakellim som är lämpligt bör man framför allt överväga typen av bindning. Cementlim binder hydrauliskt, reaktionshartslim kemiskt. Kombinationen av båda egenskaperna leder till destabilisering upp till att plattorna lossnar och går sönder.
Bestäm typ och ingredienser och använd nytt kakellim av samma typ (cement på cement, harts på harts, flexibelt lim tillverkat av flexibelt lim, dispersion på dispersion, kasein på kasein)