Lägga den tekniska filmen: 2 tekniker i ett ögonkast
Lägga den tekniska filmen: 2 tekniker i ett ögonkast
En trädgårdsdamm förskönar dina anläggningar och garanterar avkopplande stunder. Vi visar dig hur du kan lägga dammfodret själv.
Möjligheterna i korthet
Lägg dammfodret
En damm är nu en del av utrustningen i många trädgårdar. Att lägga en dammliner driver många användare till förtvivlan. Du kan dock enkelt lägga liners själv i en mängd olika dammformer.
Gräva ut önskad storlek och ta bort vassa föremål som rötter eller stenar. Dessa skulle annars skada dammfodret. Efter att du har lagt in ett lager av sand kan du montera dammfleece och dammfoder. Var uppmärksam på en skrynkelfri läggning och tänk slutligen på utformningen av en kapillärbarriär. Genom att göra utförandet själv kan du skapa dammen precis som du vill.
video:
Har damm liner lagt
Det finns även företag som är specialiserade på att bygga damm. Dessa företag utför vanligtvis alla nödvändiga arbetsmoment, från schaktning till att lägga dammfodret till den visuella designen. För stora dammar används ofta minigrävare som kan gräva snabbt. På grund av antalet anställda kan läggningen av dammfleece och dammfoder göras snabbt.
Även om du får räkna med högre kostnader jämfört med att lägga själv, får du ett högkvalitativt resultat, precis efter dina krav. En annan fördel är garantin som du får på det professionella arbetet.
produktrekommendationer
Material
För att kunna designa dammen självständigt krävs ett fåtal material. Förutom en fleece och folien behöver du även ett lämpligt lim som du kan koppla ihop foliedelar med under vatten. Med vårt urval erbjuder vi dig ett beslutsstöd när det gäller att sätta ihop alla komponenter.
SIKA dammfoder är svart och tillverkad av polyvinylklorid (PVC). Den har en tjocklek på 1 mm och de övriga måtten är 6×10 m. Dammlinern finns även i andra tjocklekar och dimensioner från denna leverantör. Materialet passar till nästan alla dammformer, det är väderbeständigt, töjbart och helt ofarligt för fiskar och växter.
Det är här
Dammfleece är lämplig för alla trädgårdsdammar och pooler och skyddar på ett tillförlitligt sätt din dammliner från skador från marken. Den är gjord av PP och kommer inte att ruttna. Fleecen tål både solinstrålning och kyla utan problem och den förblir alltid smidig och flexibel. Denna dammfleece mäter 8×2 m, är grå och har en ytvikt på 500 g/m².
Det är här
En dammliner kan enkelt limmas med detta undervattenslim från Wagner Green. Limmet är resistent mot permanent exponering för vatten och ett motsvarande vattentryck. Detta polymerlim är svart och patronen har en kapacitet på 310 ml. Den är lämplig för material som gummi, polyvinylklorid, polyeten och plaster tillverkade av eten och propen.
Instruktioner: Lägg dammfodret i 6 steg
- spade
- damm fleece
- pond liner
- Välj
- Sand
- stenar
1. Grävning
Gräv ut små dammar med en spade. För större dammar är det bäst att hyra en minigrävare. Tänk även på kabelkanaler i golvet för att enkelt kunna lägga kablar senare.
Se till att ytan är jämn vid schaktning
2. Sand
Lägg på ett lager sand ca 5 cm tjockt. Detta skyddar dammfodret senare från skador från undergrunden och ger ett optimalt stöd.
3. Dammfleece
Dammfleecen läggs nu ovanpå sandlagret. Skrynkelfri läggning är särskilt viktig här. Fleecen tyngs ner med stenar på sidan så att den inte kan glida när dammfodret monteras. Det skyddar alltså den efterföljande dammlinern mot rötter eller stenar i marken.
Dammfleece skyddar dammfodret från skador
4. Dammfoder
Dammlinern är vanligtvis vikt eller rullad. Den är nu utfälld och placerad i urtaget. Släpp in lite vatten för att tynga ner filmen så att den inte längre kan glida. För att undvika skador under installationen bör du bara trampa på folien barfota och utan skor.
5. Fyllning
Dammen kan nu fyllas helt med vatten. Växter bör användas i början.
Plantorna sätts innan dammen fylls
6. Kapillärbarriär
Slutligen krävs kapillärbarriären. Detta förhindrar att vatten från dammen släpps ut i miljön bortom dammens kant. Se till en tillräcklig höjd på minst 60 cm. Nu kan du börja med den detaljerade designen och även använda fisk.
Möjliga problem och lösningar
Min damm tappar vatten.
Om dammen tappar vatten kan det bero på ett läckage i fodret. En saknad kapillärbarriär leder också till vattenförlust. Ett eftergivande substrat och avdunstning på grund av höga temperaturer är andra möjligheter.
Vid fyllning flyter dammfodret upp.
Man måste tynga ner dammfodret med tunga stenar så att det inte kan flyta uppåt. Vid montering bör du fylla dammen cirka en tredjedel med vatten för att få en optimal placering av fodret.
Det finns hörn i min damm.
Dammliner kan även läggas i hörn. Här arbetar man i individuella veck, där man är särskilt uppmärksam på korrekt fixering.
Vanliga frågor
Vilka typer av dammliner finns det?
När det gäller dammliners skiljer man vanligtvis på PVC, EPDM och PE-LD.
Ska jag använda dammfleece?
Användningen av dammfleece är definitivt att föredra. Detta skyddar dammfodret och förhindrar skador från stenar eller rötter.
Hur skyddar jag dammfodret?
Använd dammfleece och trampa inte på fodret med skor. Undvik direkt solljus och ta bort föremål med vassa kanter före läggning. Högkvalitativa folier och undvikande av alger är också att föredra.
Hur reparerar jag läckor i dammfoder?
Rengör platsen och skär en lapp från ett identiskt material. Limma fast den nya biten med silikon eller speciallim och tryck fast den ordentligt. Flytande film är också lämplig. Säkerställ motstånd mot vatten och högt vattentryck.
Kan jag få en dammliner svetsad?
Istället för att limma kan du även svetsa dammfodret. Detta fungerar dock bara med filmer gjorda av PVC.
Hur lägger jag dammliner korrekt?
Efter utgrävningen, ta in ett lager sand. Fodra gropen med dammfleece och lägg dammfodret. Efter fyllning måste kapillärbarriären fortfarande skapas. I slutet kan detaljdesignen göras och fisk kan begravas.
Vad kostar det om jag har dem installerade?
Den genomsnittliga kostnaden är 10-20 euro per m². Inklusive schaktning, kapillärbarriär, läggning av fleece och folie samt material ligger du på runt 50-100 euro per m².