0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Att lägga bomull i kallt vatten: vad är det bra för?

Att lägga bomull i kallt vatten: vad är det bra för?

En mystisk rekommendation dyker hela tiden upp på internet, som vi skulle vilja gå till botten med. Bomull bör blötläggas i kallt vatten för att uppnå… vad? En sak är klar: tyget är mycket absorberande och kommer att lagra en hel del kallt vatten i denna situation. Vilken nytta du kan dra av det kommer säkert att framgå under följande förklaringar.

På grund av detta tenderar bomull att krympa

Bomull har många positiva egenskaper som våra kläder drar nytta av. Men en sak är inte så praktisk: fibrerna krymper ofta under den första tvätten, vilket gör att plagget krymper och/eller blir vågigt.

Under vävningen sträcks bomullsfibrerna kraftigt, och så fort de kommer i kontakt med varmt vatten drar de ihop sig igen. Så uppstår fenomenet krympning, som det lyckligtvis finns ett enkelt botemedel mot.

Blötlägg bomull i kallt vatten innan den första tvätten

Så traditionen att lägga bomull i kallt vatten innan den första tvätten har mycket att göra med det. Fibrerna suger upp vatten och sväller. De behåller sin längd även om de nu ligger i den varma tvättmaskinen.

Om du nu vill förbereda dina egna nya kläder därefter, har vi en snabbguide som hjälper dig att göra allt rätt. Det är dock inte särskilt komplicerat:

  • Häll kallt vatten i en skål.
  • Lägg bomullskläder inuti.
  • Låt dra i 48 timmar.
  • Snurra lite då och då.

Observera: Om du har en tröja eller kofta av ett annat material kan tyget runt dragkedjan fortfarande vara av bomull. Blötlägg också sådana bitar i vatten för att förhindra att området runt spännet krullas.

tips och tricks
Nya jeans kan inte bara krympa vid första tvätten, de tappar också färgen. Detta är särskilt irriterande om du tvättar byxorna tillsammans med ljusa kläder, som sedan missfärgas därefter.

Förhindra att jeansen missfärgas genom att blötlägga dem i kallt vinägervatten innan den första tvätten. Ändå bör du aldrig tvätta mörka kläder tillsammans med ljusa tyger.

Weiterlesen:
Järnpinnarna » Vad kan du göra?
Ссылка на основную публикацию