0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Lägg vattenrör i marken — regler

Lägg vattenrör i marken — regler

Vattenledningar ska vara säkra och de ska inte störa någon. Det är anledningen till att matningsledningen till huset, men gärna även en trädgårdsledning, läggs i marken. Det finns några saker att notera.

När kan jag själv lägga ett vattenrör i marken?

Generellt är det så här: du ansvarar inte för tillförselledningen, utan vattenleverantören. Det betyder att när man bygger hus så lämnar man över arbetet till ett företag. Som mest kan du spara pengar på tillverkningen av skaftet genom att göra det själv.

Situationen är annorlunda för anslutningar i trädgården. Även om du måste kontrollera om du behöver tillstånd för att leverera trädgårdsskjulet, är det inga problem att dra en ledning till en kran i ett avlägset hörn av trädgården. I båda fallen kan du göra jobbet själv.

Vilka linjer för trädgården?

PE-linjer passar bäst för trädgården. De är väldigt flexibla, så de kan även ligga i ett ojämnt skaft. Dessutom är de inte lika känsliga för frostskador eftersom de kan expandera.

Andra saker att tänka på när man lägger i marken

Linorna är ganska säkra i marken. Men inte varje jord är densamma. Om du har att göra med en särskilt stenig botten, ge linan extra skydd genom att lägga ett 10 cm lager sand under och ovanpå. Så röret är skönt och mjukt. Om vattenröret går genom en grönsaksfläck med fin jord kan du klara dig utan sanden.

Och så är det frågan om frostskyddsmedel. Om du vill eller måste använda vattenledningen vintertid bör den säkras mot frysning och grävas djupt därefter. Ett läggningsdjup på 100 cm är idealiskt för skydd mot permafrost.

Weiterlesen:
Avlopp » anslutning till husanslutning

Läggdjupet avgör om du kan använda en spade för att gräva eller om du måste hyra en grävmaskin. Den första varianten påverkar förstås en trädgård som redan har anlagts mindre.

Ссылка на основную публикацию