0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Bitumen bältros läggs så här

Bitumen bältros läggs så här

Bitumenbältros är ett väldigt enkelt och billigt men extremt hållbart och starkt sätt att täcka taket. Läggning är relativt enkelt och kan även utföras bra och professionellt av lekmän med lite omsorg. Här kan du ta reda på vad du fortfarande behöver se upp med.

Bakgrundsinformation

Bitumenbältros kan läggas snabbt och enkelt. Men du måste fortfarande vara försiktig och hänsynsfull när du gör det. Tänk också på ditt fallskydd. Du hittar även detaljerade instruktioner om alla aspekter av ditt eget fallskydd i artikeln Att fästa takläkt. Om du inte har ett huvud för höjder eller känner dig väldigt osäker bör du avstå från att arbeta på taket.

Bitumen bältros och naglar

Bitumenbältros fästs enkelt med lämpliga naglar. Det överlappande området är utformat som en så kallad tunga, som skärs av i första raden. Observera att om taklutningen är mer än 60° måste du även limma bitumenbältrosen.

Det finns mycket specifika regler om överlappning och spikningspunkter som du måste följa, och de varierar beroende på takets lutning, eftersom brantare tak kräver fler spikar. Spikningen måste göras mycket noggrant, då naglarna varken får skada bältrosen eller sticka ut för långt eller i vinkel.

underlagsskiva

En så kallad underlagsskiva krävs också under bitumenbältrosen. Denna ska läggas rätt och mycket jämnt och till skillnad från bitumenbältros fästs den med så få spikar som möjligt.

Steg-för-steg instruktioner för att lägga bitumen bältros

  • bitumen bältros
  • naglar
  • fallskydd
  • Hammer
  • Skäraren

1. Den första raden av bältros

Som med allt takarbete, börja lägga bitumen bältros vid takfoten och arbeta dig sedan uppåt.

Weiterlesen:
TV under snedtaket » idéer och alternativ

Skär nu av singeltungorna på första raden fram till slutet av bladsnittet, förkorta även längden med en halv tunga så att rumpfogarna på första och andra raden inte överlappar varandra. Nu kan du spika den första raden som startraden. Ju brantare taket är, desto fler spikar, från 60° måste du limma dem ytterligare.

2. Den andra raden

Spika nu en hel rad till kanten av takfoten. Fortsätt upp därifrån, skär av en halv tunga på varje efterföljande rad så att rumpfogarna inte hamnar i linje. Detta är viktigt för att taket ska bli riktigt tätt.

Vid spikning, se till att spikarna hamras in exakt rakt. Spikhuvudena ska ligga exakt jämnt, men får inte penetrera bältrosen, eftersom det kan leda till läckor och skador på bältrosen. Spika alltid minst 2 cm från arkets kant och minst 2,5 cm från alla kanter. Gör detta mycket noggrant eftersom kvaliteten på spikfästet är extremt avgörande för takets hållbarhet.

3. Skapa nocktäckning

På nocken, arbeta överlappande från båda sidor. För att göra detta, skär raderna av bältros i enskilda bitar. Den läggs enligt dubbeltäckningsprincipen. I slutet kan du sedan fästa sidoskenorna.

tips och tricks
Innan du lägger bitumenbältrosen bör en så kallad takplåt redan läggas parallellt med takfoten med en överlappning på minst 5 cm. Även takfotslister på sidorna och på takfotens kant bör monteras. För att undvika färgskillnader på bältros, förvara dem inte för länge eller utomhus och använd endast bältros med samma produktionskod.
Ссылка на основную публикацию