0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Lödning: finns det ett alternativ?

Lödning: finns det ett alternativ?

När det kommer till att ansluta kablar eller löda komponenter verkar det inte finnas något riktigt alternativ. I den här artikeln kan du ta reda på vilka alternativ som finns tillgängliga, åtminstone i teorin, och vad de egentligen är bra för.

lödlim

Ett ledande lim som används flitigt inom industrin finns även hos oss i små mängder. Produkten heter «Wire-Glue» och är lämplig som ersättning för lödning.

I praktiken är limmet ganska hållbart och skapar en stark anslutning som är lättledande. Dessutom är limmet blyfritt (till skillnad från lod) och det finns inga giftiga ångor vid lödning.

Problemet här är dock priset: För en förpackning på runt 10 ml måste man vanligtvis räkna på runt 7 — 8 EUR, så den utbredda användningen av ett sådant lim som ersättning för lödning är inte särskilt ekonomiskt. Dessutom kan limmet inte användas särskilt bra för elektroniska komponenter och mycket små löduppgifter — klassiska lödfogar är verkligen den metod som väljs här.

kabelanslutningar

Att löda ihop kablar är en av de grundläggande uppgifterna för hantlangaren när det kommer till att reparera leksaker eller hushållsapparater. I regel fungerar även så kallade crimp-kontakter adekvat vid anslutning av kablar. Vill du ha ännu mer säkerhet kan du använda crimp-kontakter, som dessutom krymps med varmluft (hårtork, tändare).

Du kan också få enkla crimpkontakter i intervallet från cirka 10 euro i fackhandeln inom elektronik. Så kallade butt connectors och shrink butt connectors kostar cirka 0,25 EUR — 0,90 EUR per styck, och du kan även köpa hela set för mindre än 5 EUR.

I praktiken kan hållbarheten på sådana anslutningar jämföras med en lödfog, så man behöver inte nödvändigtvis löda ihop kablar. Även inom området bilelektronik föreskrivs och används sådana krympkrympkopplingar mycket ofta.

tips och tricks
Var alltid uppmärksam på kvaliteten på krimpade anslutningar — billiga varor är ibland problematiska även här. Glansterminaler är inte alltid ett lämpligt sätt att ansluta kablar — de bör endast användas om en icke-permanent anslutning önskas som måste brytas igen.
Weiterlesen:
Måla pianolack » Instruktioner i 5 steg
Ссылка на основную публикацию