Låg restfuktighet i anhydritmassa uppnås snabbt
Låg restfuktighet i anhydritmassa uppnås snabbt
Skillnaden mellan anhydritmassa och cementmassa är graden av restfukt som måste uppnås innan golvet kan täckas. Anhydritavjämning får bara ha en fjärdedel av den restfukt som en cementmassa kan ha. I gengäld torkar anhydritmassan snabbare och når mognadsgraden på ungefär en fjärdedel av tiden.
Egenskaper och grad av restfuktighet
Anhydritavjämningsmassa, även känd som kalciumsulfatmassa, används främst vid golvvärme. Den är mindre motståndskraftig än cementmassa och lämpar sig inte för våtrum eller utomhus på grund av sin bristande vattentäthet. Den bearbetas vanligtvis som en flödesmassa.
Medan restfukthalten i cementavjämningsmassa klar för täckning kan vara upp till två procent, är den högst 0,5 procent för anhydritavjämning. Om kakel eller annan tätande golvbeläggning läggs på avjämningen är 0,2 procent restfukt den övre gränsen.
mognad och torktid
Vid användning på golvvärme finns en status på så kallad täckfärdig värme före den tidpunkt då den är klar för täckning. När avjämningsmassan har nått en restfukthalt på 0,5 procent kan värmen slås på för att stödja resttorkningsprocessen. Denna punkt nås efter sju till tolv dagar.
Cementmassa härdar hydrauliskt, vilket tar ungefär fyra gånger så lång tid som kristalliseringsprocessen som härdar anhydritavjämning. Avjämningen kan beträdas efter bara tre dagar. Följande yttre faktorer påverkar den tid det tar för gångbarhet, uppvärmning och beredskap för täckning att uppnås:
- Temperatur (25 till 18 grader Celsius möjligt, 21 till XNUMX grader idealiskt)
- Solexponering (skugga om möjligt)
- Luftfuktighet (55 till sjuttio procent möjlig, sextio till 65 procent idealisk)
- utkast (undvik om möjligt)
Mätning av kvarvarande fukt
Det finns bara en godkänd testmetod som kan användas på plats. Mätanordningen för restfukt baserad på kalciumkarbidmetoden består av en metallbehållare i vilken ett avjämningsprov utsätts för en kemisk reaktion. Motsvarande restfuktvärde kan avläsas från tryckutvecklingen i en tabell.