0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Klinker och tegel — vad är skillnaden?

Klinker och tegel — vad är skillnaden?

Vissa kallar också enkla tegelstenar för «klinker», vice versa, många kallar riktiga klinker helt enkelt «tegelstenar». I den här artikeln kan du läsa exakt vad tegelstenar är och vad som egentligen är äkta klinker, och vilka egenskaper de två skiljer sig från.

Tillverkning av klinker tegel

Klinker bränns vid särskilt höga temperaturer och vanligtvis mycket längre än tegel. På grund av effekterna av de höga bränningstemperaturerna under lång tid, börjar stenens yta att «sintra» under bränningsprocessen:

Det betyder att när den utsätts för den höga värmen börjar stenens yta att förändras. Porerna stängs eftersom partiklarna i ytan expanderar. En «tät sintrad» mycket hård yta skapas. Sintring kan också förklaras som «kakning».

Den viktigaste skillnaden mellan tegel och äkta klinker ligger i denna sintring av ytan under produktionen. Den tätt sintrade ytan gör klinkern ogenomtränglig för vatten utifrån – vilket inte är fallet med tegel. Tvärtom är deras yta relativt känslig för fukt och kan smula sönder och bli smulig vid långvarig exponering för hög luftfuktighet.

råmaterial

Utgångsmaterialen för tegel är vanligtvis endast lermineral och (ler)lera. När det gäller klinker används å andra sidan även fältspat eller eldlera som utgångsmaterial. Om lera används, då oftast bara så kallad «blålera» med en betydligt högre mängd aluminiumsilikater än i konventionellt tegel.

Detta resulterar också i den högre bränningstemperaturen (i praktiken runt 1.200 XNUMX °C), som är nödvändig för eldning ändå på grund av den höga kiselhalten. Bränntemperaturen är dock alltid exakt anpassad till utgångsmaterialets sammansättning, eftersom ytan kan sintra, men materialet får inte mjukna för mycket.f.

Olika normer

Klinker är föremål för andra standarder än tegelstenar. DIN 105 del 4, som beskriver solid klinker och högperforerad keramisk klinker, gäller klinker i Tyskland. För tegelstenar, som ska räknas till tegelstenarna, gäller övriga delar av DIN 105 och DIN EN 771 som efterföljande dokument.

Weiterlesen:
Rigips kompositpaneler för värmeisolering i torr konstruktion

Liksom för tegel finns även standardstorlekar för klinkertegel och även fogbredden vid murning av klinkertegel anges. Storlekarna är dock olika

tips och tricks
Blanda aldrig ihop äkta klinker med kalksandsten (KS fasadtegel, mestadels vitt och används på fasader). Kalksandsten är inte ogenomtränglig för vatten, men mycket absorberande och måste skyddas därefter (impregnering).
Ссылка на основную публикацию