Kakelsättning av betongtrappa
Kakelsättning av betongtrappa
Särskilt betongtrappor är idealiska för att lägga kakel. Att kakla en betongtrappa är dock mycket mer krävande än att lägga kakel på plana ytor. Nedan har vi sammanställt de viktigaste punkterna som du behöver tänka på när du lägger kakel på betongtrappor.
Kaklade trätrappor kontra betongtrappor
I grund och botten är betongtrappan den trappa som är mest lämpad att kakla. Med en trätrappa har man till exempel problemet med att trä är flexibelt. När man går på en sådan trappa kan inte ens ett mycket flexibelt kakellim längre kompensera för den potentiellt massiva hängningen av trappstegen.
Att lägga kakel på en redan kaklad trappa
Du kan även kakla om en trappa som redan är kaklad utan att behöva slå ut de gamla plattorna. Du måste dock tänka på att stegen då kommer att ökas med den nya kakelhöjden, inklusive höjden på kakellimsbädden. Speciellt när man i slutet av en trappa öppnar utåt (till trappan eller till en betongtrappa med trappavsats), måste man se till att man fortfarande kan öppna dörren. Alternativt skulle du behöva slipa ner dörren.
Plattornas läggningsmönster på betongtrappan
En speciell utmaning vid kakelsättning av en betongtrappa är arrangemanget av de enskilda kakelraderna. Det finns inget generellt tillvägagångssätt här. Snarare är läggningsmönstret också baserat på förloppet av en trappa. Med betongtrappan måste du först skilja mellan följande:
- raka trappor
- motsatta trappor (180 grader över en mittplan)
- 90 graders vinklad trappa
- 90 eller 180 graders spiraltrappor
- Piedestal med cirkulära segment
Raka och förskjutna trappor
Du har olika läggningsmöjligheter för raka, motgående och 90 graders vinklade trappor. Du kan börja i mitten, så att på utsidan (dvs på vänster och höger sida) till exempel bara en halv eller en fjärdedel av en kakelbredd kan läggas. Men man ser lika ofta att kakel läggs utifrån och in med helkakel.
Som det ser bäst ut
Detta har fördelen att du bättre kan dölja utskärningarna för räcken som är monterade på trappan (och inte på sidan av dem). I sällsynta fall kan man dock också se att en trappa med helkakel läggs från insidan till utsidan, bara för att läggas på utsidan, till exempel endast en halv kakelbredd.
Betongtrappa med ringsegment och spiraler
Däremot blir det lite knepigare med en spiralbetongtrappa eller en betongtrappa med en plattform i mitten, varvid denna plattform är ett runt segment (utanför och inuti eller strax utanför eller inuti. Spiraltrappor är då ofta bredare kl. botten av stilistiska skäl – så det är lätt kan formen fortsätta jämnt.
Plattor av sådana spiraler och ringområden
Om du har en vinklad trappa som är lindad vid denna punkt eller om det finns ett ringsegment, har du kanske märkt att trappans bredd ökar avsevärt här. Börja i så fall ditt läggningsmönster på den raka banan av trappan. Skär sedan av antingen synkront från mitten och utåt eller på ena sidan (vanligtvis insidan). Om du nu kommer in i cirkel- eller spiralområdet vid kakelsättning av en sådan betongtrappa, håll ditt läggningsmönster «envis».
Läggningsmönstret bärs till utsidan
Som ett resultat förblir det yttre området av helix- eller ringsegmentet initialt tillsedd. Bara om du måste halvera eller fjärdedela den sista yttersta raden av plattor innan, fortsätt att lägga med hela plattor nu. Därmed bär de automatiskt läggningsmönstret till utsidan i dess logiska fortsättning.