0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

kabel kniv

Kabelkniv — En liten köpguide

För att skala kablar behöver du en speciell kabelkniv som inte bara gör sitt jobb. Den ska också erbjuda sin användare så mycket säkerhet som möjligt för väl skyddat arbete. Här hittar du några av de populäraste knivarna och den viktigaste informationen för ditt köp – så att du kan komma åt dem på ett riktat sätt.

Våra rekommendationer

#1

JOKARI kabelkniv nr 28H

massa
X x 2.9 2.2 17.7 cm
Vikt
83 g
ljud
Titannitridbelagd
Bostäder
polyamid
Besonderheit
Justerbart skärdjup
7,86 € (0,04 € / stück)

Köp det på Amazon

Denna Jokari kabelkniv är en favorit bland de flesta Amazon-kunder som har beställt den. En köpare säger att han använder verktyget för privat arbete och är nöjd med att det fungerar perfekt. Med de tidigare knivarna skadade han alltid faserna, det är vad som händer honom med denna nya strippkniv.

Användaren behövde dock först lite övning i att justera skärdjupen. En annan användare varnar för att inte dra ut kniven för långt, utan att vara försiktig. «Det är bättre att närma sig det långsamt», enligt hans bedömning, är mottot.

#2

KNIPEX strippkniv

massa
X x 18.01 4.6 2.59 cm
Vikt
68 g
ljud
Stabilt, fast krokat blad
Bostäder
Ergonomiskt, halkfritt handtag
Besonderheit
Tumfördjupning, halkskydd
27,46 €

Köp det på Amazon

En Amazon-kund överträffade sig själv i sin recension som en «nybörjare». Framför allt är han glad att han är bra på att använda denna kabelkniv från KNIPEX trots bristen på erfarenhet. Han får alltid tvärsnittet perfekt, för det längsgående snittet brukar han också använda skärkniven.

Auch der Griff gerät ins Visier der Rezensenten: Ein Käufer lobt das Handling des Messers, ein anderer hätte lieber noch einen Schutz an der oberen Klinge. Ein weiterer Anwender empfiehlt, dieses Kabelmesser zusammen mit der Abisolierzange derselben Marke zu nutzen.

Weiterlesen:
Fräsbord » Vad bör man tänka på när det gäller anslaget?

#3

WEICON TOOLS Kabelkniv

massa
X x 24.7 6.8 3.6 cm
Vikt
99.79 g
ljud
Knivstål från Solingen
Bostäder
Glasfiberförstärkt polyamid
Besonderheit
TÜV-testad, med skyddskåpa
10,20 €

Köp det på Amazon

Denna kabelkniv får också många positiva recensioner på Amazon. En kund rapporterar att handtaget är tillverkat av högkvalitativ plast och har gummerade sidor. Han nämner också att ärendet kan öppnas i underhållssyfte – väldigt praktiskt om något fastnar.

En annan köpare är nöjd med att verktyget ligger bra i handen och att bladet är extremt vasst i övre änden. Dessutom tror han att kniven kan justeras exakt till respektive slidtjocklek. Efter två till tre varv kan du böja kappan och dra av den.

köp kriterierna

sågdjup

De vanliga runda kablarna finns i många olika storlekar med mantel av olika tjocklek. Det är därför de flesta kabelknivar har ett justerbart skärdjup, för vem vill skära igenom faserna samtidigt som isoleringen? En bra kabelkniv har en räckvidd mellan 4 och 28 mm, ibland mellan 8 och 28 mm. Detta gör att du säkert kan strippa alla vanliga kablar.

handtag

Handtaget på din kabelkniv måste ha vissa egenskaper som underlättar ditt arbete och säkerställer din säkerhet. Du behöver skydd mot elektricitet, mot halka och säkert en hel del komfort. Vi har listat var och en av de saker du behöver tänka på när du greppar nedan så att du kan hantera dina kablar bekvämt och säkert.

Isolering. Att arbeta med kablar innebär också att man regelbundet konfronteras med risken för elektriska stötar. För att säkerställa att inget händer dig får din kabelkniv inte ha ett elektriskt ledande handtag. Tvärtom: den ska vara gjord av icke-ledande plast, som polyamid. Var dock försiktig så att du inte arbetar på strömförande ledningar, annars kan något gå fel.

Weiterlesen:
Hantera en yxa » Instruktioner i 3 steg

glidmotstånd. Ett väl fungerande halkskydd är nästan lika viktigt som isoleringen. I värsta fall halkar du under arbetet och fastnar med fingrarna i det vassa bladet! Korrugeringar, gummibeläggning och ergonomiska former ser till att din hand alltid har ett stadigt grepp och att du kan strippa dina kablar så säkert som möjligt.

tumfördjupning. Tumfördjupningen är ett halkskydd som förtjänar att nämnas särskilt här. Med det tjockaste och starkaste fingret kan du stabilisera din hand bra om tummen hittar rätt stöd: Därför är de små fördjupningarna i början av greppet så populära. De utgör ofta det sista stoppet för det vassa bladet — och har redan förhindrat många skador.

Ergonomi. När du handlar, se inte bara till maximal säkerhet, utan se också till att du är bekväm. Ett ergonomiskt format knivhandtag har redan förhindrat många blåsor eller tryckpunkter! Om du vill arbeta mer än bara två minuter i veckan med din nya kabelkniv måste du planera ditt köp därefter. Ett böjt handtag som ligger perfekt i handen ökar också arbetsglädjen.

säkerhetstestade. Om du vill kan du naturligtvis helt lita på tillverkarens produktbeskrivning – men du behöver inte. När det gäller säkerheten är det klart bättre att uppmärksamma pålitliga certifikat. Detta beviljas till exempel av TÜV, inte bara för bilar utan även för kabelskärare. Använd dock alltid det certifierade verktyget strikt enligt instruktionerna!

blad

Varje kniv ska ha ett vasst, hårt blad som är skyddat mot korrosion och nötning. Hur är det med din valda kabelkniv? Titannitridbelagda blad används ofta på högvärdiga produkter. Titan-kväveföreningen bildar ett metalliskt, guldgult hårt material med keramiska egenskaper. Det anses vara särskilt hårt och korrosionsbeständigt. Men traditionellt sett har Solingen bladstål också något att erbjuda.

Weiterlesen:
Omklädningsanordning - TOPPA rekommendationer & guide att köpa

stabilitet

Oavsett om handtag eller blad: framför allt måste det vara stabilt! Det brukar inte vara värt att ta tag i nästa billiga produkt direkt, du kommer förmodligen bara hamna i problem. Leta efter kvalitetsmaterial och positiva recensioner. Du bör också hålla ett öga på beprövade märken som Jokari och Knipex, för kabelklipparna från dessa tillverkare har redan gjort många hantverkare och gör-det-självare glada.

Video: Skala av kabelmanteln korrekt

Häufig gestellte Fragen

Hur kan jag justera skärdjupet?

Kabelknivar med lämplig funktion har vanligtvis ett inställningshjul på handtaget. Detta gör att du kan justera skärdjupet precis som du behöver det. Nybörjare bör göra några övningar på gammalt kabelmaterial i förväg för att få en känsla för den perfekta hanteringen av den nya kniven.

Hur strippar man en kabel?

Det enklaste sättet att ta av en kabels jacka är att försiktigt skära jackan hela vägen runt och sedan dra av den del som du vill skala av. Oftast fungerar det bättre med en lätt vridande rörelse. Det är viktigt att inte skada faserna inuti, dvs att inte skära för djupt.

Varför måste det vara ett krokat blad?

När man skär runt en rund kabel är ett krokat blad mycket användbart. Detta gör att du bokstavligen kan gräva igenom manteln på ett jämnt djup utan att repa faserna. Vissa hantverkare anser att skärkniven är mer användbar för längsgående skärningar, men det är en smaksak.

tillbehör

WEICON TOOLS avisoleringstång

Avisoleringstång nr. 5

22,63 €

Köp det på Amazon

Här får du automatisk avisoleringstång från WEICON TOOLS som komplement till din kabelkniv. Verktyget passar alla vanliga flexibla och solida ledare i storlekar från 0,2 till 6,0 mm. En 2 mm sidoskärare är också integrerad.

WEICON TOOLS rundkabelavskiljare

Rund kabelavskiljare nr. 13

13,94 €

Köp det på Amazon

Denna stripper är lämplig för runda och fuktsäkra kablar i storlekar från 6 till 13 millimeter. Den har ett rundat verktygshuvud som anpassar sig till strömburkens geometri. Skärdjupet kan regleras manuellt.

Ссылка на основную публикацию