0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Träparketttyper och priser i en överblick

Träparketttyper och priser i en överblick

Förr i tiden tillverkades träparkett oftast av träd och buskar från respektive region. Med tillkomsten av regelbunden världssjöfart på 19-talet började träparkett spridas, bland annat från träd och buskar från utlandet. Idag finns ett stort utbud av ett femtiotal olika träd och buskar.

Vanliga buskar

De vanliga inhemska träden från Europa som används för produktion av träparkett är lönn, akacia, äppelträd, björk, päronträd, bok, kastanj, ek, ask, avenbok, körsbär, valnöt, oliv, robinia, alm och alm .

Välkända och populära träd från utomeuropeiska regioner för träparkettproduktion är Afzelia, Bongossi, Bubinga, Cabreuva, Eucalyptus, Jatoba, Kambala, Kosipo, Kotibe, Landa, Limbali, Louro, Mahogny, Merbau, Mutenye, Palisander, Teak, Wenge och Zebrano.

Inhemska träd är i allmänhet billigare än icke-europeiska sorter. Men noggrant behandlade träslag som rökt ek eller termisk aska kan också hittas i regioner med mycket höga priser. Alla träslag har en grundhårdhet som gör dem möjliga som golvbeläggning.

Tropiska träd och buskar är ibland kontroversiella eftersom avverkningen inte alltid sker enligt ekologiskt förnuftiga standarder och både naturliga kretslopp och minimibestånd undergrävs. Det finns olika kvalitetsstämplar som ska garantera ett hållbart skogsbruk.

Förutom den optiska variationen av texturer, ådring och knutar påverkar faktorer som garvsyrahalten, hartstypen, ålder, lagringstid samt för- och efterbehandling av träparkett utseende och hållbarhet.

Priser för utvalda leverantörer (per: 2013)

massiv träparkett
Ek slät naturparkett-store24.de39,90 EUR/kvm
Ek borstad rödbrunparkett-store24.de69,90 EUR/kvm
Teak slätkant obehandladteakdielen.de135,66 EUR/kvm
Amerikansk borstad valnötparkett-store24.de205,69 EUR/kvm

Sortering, lagringstid och lukt

Det finns kvaliteter i olika kvalitetsnivåer i alla träslag. Priserna kan variera mycket inom en träslag och står för skillnader på upp till flera hundra procent. Ofta är det bara optiska kriterier som ligger till grund.

Weiterlesen:
Alternativ till laminat » Mångfalden av material

Lagringstiden är också avgörande för högkvalitativa och mycket dyra träslag. Minsta lagringstid borde ha varit fyra år.

Vissa träparketter utvecklar en egen stark lukt, som till exempel orsakas av hartsinneslutningar. Innan du köper en luktintensiv träslag, se till att du gillar doften.

tips och tricks
Träparkett med många knutar minskar inte nödvändigtvis stabiliteten och livslängden på träparketten. När det gäller enskilda träd som oliver, är dessa inneslutningar och grenmarkeringar en kvalitetsegenskap för särskild motståndskraft och trähårdhet.
Ссылка на основную публикацию