Isolera en gipsskiva
Isolera en gipsskiva
Eftersom torrbygge sedan länge varit standard inom inredning är det säkert många läsare som redan har haft negativa erfarenheter av ljudisolering i gipsskivor. Allt beror på korrekt isolering av gipsväggen. Du kan läsa i detalj hur man korrekt isolerar en gipsskiva i följande guide.
Ljud på gipsskivan
Först, för att bättre förstå varför ooptimerade gipsskivor fungerar så dåligt, en förenklad förklaring av hur ljud färdas.
Hur ljudöverföring fungerar
Alla är väl medvetna om att ljud färdas i vågor. Liksom vattenvågor försvagas dessa med tiden, vilket är anledningen till att ljud blir tystare med avståndet. Om ljud nu träffar ett föremål stoppas ljudet initialt. Men det får också föremålet att vibrera. Vi kan se hur mycket även massiv armerad betong vibrerar från armerade betongbroar som absorberar vibrationerna.
Ljudvågorna måste dämpas
Detta är precis principen som skyddar mot buller: dämpa vågorna. Detta uppnås antingen av särskilt tjocka komponenter med hög densitet, men detta strider mot gipsskivornas lättviktskonstruktionsprincip. Så, i likhet med betongbrolagret, krävs en komponent som absorberar och dämpar vibrationerna. I processen «sväljer» dessa vågor sig själva i denna suspension eftersom de ständigt möts.
Ljudisolering av gips: det är detaljen som räknas
När det gäller den lätta väggen träffar ljudet gipsskivan. Detta resonerar nu. Om ljudisoleringen inte följs kan denna gipsskiva stå på skriden. Ljudet absorberas alltså av den lätta väggen, vågorna fortsätter genom avjämningsmassan och sätter nu brädan på denna sida av väggen i vibration. Den tomma håligheten i väggen däremellan fungerar som en förstärkande resonanskropp.
Isolering av gipsskivor
Så, isolerande gipsväggar handlar om att isolera ljud vart det än kan resa. Därför, även med viktig ljudisolering, placeras gipsväggen inte på skriden, utan på det råa golvet. Själva väggen är nu isolerad enligt den redan nämnda dämpningsprincipen.
För detta ändamål måste isoleringsull eller annat tätt material helst fyllas. Den höga tätheten hos de många fibrerna ser till att ljudvågorna i isoleringsmaterialet sprider sig mer och mer, men faktiskt studsar av och träffar varandra mer och mer – och därmed utjämnas. Isoleringen sväljer faktiskt ljudet.
Var försiktig med el- och VVS-installationer
El- och sanitetsinstallation utförs dock även i gipsskivan. Dessa komponenter (rör, ledningar etc.) erbjuder återigen vägar över vilka ljudet kan fortplanta sig – det vill säga de bildar ljudbryggor. Därför måste även dessa till stor del frikopplas på ett sådant sätt att ljudet inte kan ta sig igenom isoleringen till ytterväggen.