0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Installera en cistern

Installera en cistern

Majoriteten av toaletterna i privata hushåll arbetar med en vattenspolning, för vilken vattnet samlas upp i cisternen. Även här utlöses vattenspolningen via motsvarande mekanism. Toaletter används varje dag. Slitaget är motsvarande stort. Mekanikerna kan också visa tecken på slitage. I ett sådant fall kan cisternen behöva bytas ut. Sedan finns det nya byggnader där den första installationen ska ske. En erfaren gör-det-själv kan installera en cistern med våra instruktioner nedan.

Toaletter med vattencistern

De flesta toaletter använder en vattenspolning för att tömma toalettskålen. I några få fall kan detta vara en spolventil som inte kräver en vattentank, cisternen. Men de flesta toaletter kräver en cistern. Det finns olika system:

 • Vägginstallation från cisternen (normal höjd eller hängande högt under taket)
 • Exponerad cistern i en förväggsinstallation
 • Dold cistern i förväggsinstallation
 • Spolcistern placerad på toaletten

Egenskaper för pre-wall installationer

Vid förväggsinstallation är det ytterst sällan nödvändigt att byta ut hela cisternen. Istället, med denna princip, förnyas de inre mekaniska delarna av förväggselementet. För montering av toalettväggen erbjuder vi dig motsvarande monteringsanvisning här.

Skillnader i att fästa toalettcisternen

Den mest märkbara skillnaden mellan häng- och toalettcistern är installationen på väggen eller på toaletten. I övrigt är stegen väldigt lika — förutom de längre inloppsrören du behöver mellan cisternen och toaletten. Vi beskriver därför installationen av cisternen nedan för en cistern placerad på toaletten.

Steg-för-steg-instruktioner för installation av cisternen

 • Toalettcistern
 • Eventuellt flexibel slang mellan cistern och vinkelventil (stålbelagd)
 • Eventuellt vinkelventil (ibland inkluderad i leveransen av cisternen)
 • Tillbehör som rör, skruvar, brickor etc. (ingår med märkesvaror)
 • hampa
 • smörjmedel
 • eventuellt rostborttagare
 • Kalkrengöringsmedel eller lämplig syra
 • skiftnyckelset
 • Spärrlåda spärrlåda
 • skruvmejsel
 • Wasserpumpenzange
 • vattenpass
 • meter pinne
Weiterlesen:
Lägg elektrisk golvvärme under laminat » Så här gör du

1. Förarbete

Om du vill byta ut cisternen måste du först stänga av vattnet. Antingen görs detta vid hörnventilen bredvid cisternen, om inte redan där, vid huvudvattenkranen. Då måste den gamla cisternen skruvas loss.

I vissa cisterner kan de gängade skruvarna vara av metall. Om toaletten utsätts för hög belastning kan dessa skruvar korroderas kraftigt. Då ska du spraya dem rejält med rostborttagare dagen innan. När dessa skruvar har lossats, ta bort den flexibla slangen framför vattencisternen och skruva även loss rörhylsan på stupröret mellan cisternen och toalettkeramiken (om sådan finns).

2. Rengör toalettskålen

Nu kan du helt enkelt lyfta bort den gamla cisternen. Rengör först toalettskålen runt hålen för anslutningsskruvarna. Här förekommer ofta kalk- och urinavlagringar. Du kan använda syror och rengöringsmedel som vi beskriver närmare under avkalkning av toaletten.

3. Förbered den nya cisternen

Beroende på cisternen måste du nu installera mekaniken (inloppsventil med flottör, bräddavlopp med öppningsmekanism). Till exempel om cisternen är väggmonterad under taket. Du kan dock även installera dessa delar som ett sista steg i WC-infästningscisterner. Tillverkarna tillhandahåller också motsvarande instruktioner.

Dessa instruktioner visar dig också hur cisternskruvanslutningen är uppbyggd. Till exempel brukar gummibrickor sättas in mellan toalettcisternen och toalettkeramik. Moderna anslutningssystem är skruvar med en stabil plastgänga så att de inte kan rosta.

Om du måste kapa rör till storlek så ska de nu mätas och sågas av. Smörj gummitätningsläpparna på rörändarna med smörjmedlet så att allt senare lätt glider in i varandra.

4. Installation av den nya cisternen

Nu sätts den nya cisternen på. Skruva fast muttrarna på plasttrådarna underifrån (på botten av toalettskålen), men vänligen dra inte åt dem helt ännu. Cisternen ska fortfarande kunna flyttas. När du sätter på den, se till att stupröret förs in exakt i toalettinloppet.

Weiterlesen:
Vilken grund för vilken bastu? " Användbar information

Skruva nu fast hylsan på vatteninloppet. Du kan nu även dra åt den flexibla slangen. Linda den utvändiga tråden med hampa så att anslutningen faktiskt är vattentät.

5. Efterarbete: fixa och dra åt den nya toalettcisternen

Fixa nu cisternen så att den vilar mitt på toaletten. Avstånden fram och bak måste också passa. Nu kan du äntligen dra åt skruvarna för fastsättning.

tips och tricks
Om cisternen på din toalett läcker behöver du inte nödvändigtvis byta ut cisternen. Istället kan du reparera eller avkalka toalettcisternen.
Ссылка на основную публикацию