Inbrottsskydd för fönster — allt du behöver veta
Inbrottsskydd för fönster — allt du behöver veta
Vid mer än två tredjedelar av alla inbrott tar inbrottstjuven in i huset via fönster eller altandörrar. Skyddet av fönster och altandörrar är därför mycket viktigt. Här kan du läsa vad fönster ska skyddas mot, var skydd är särskilt viktigt och vilka möjligheter det finns för inbrottsskydd med fönster.
Inbrottsmetoder vid fönstret
I grund och botten används bara ett fåtal tekniker när en inbrottstjuv vill öppna ett fönster eller altandörr för att komma in i huset:
- nyfiken (den vanligaste metoden, används i mer än 70 % av inbrotten)
- «glaspenetrationen»
- genomborra glasförseglingen
Andra metoder och spektakulära inträden över taket eller med vissa «låsplockar» hör för det mesta till legendernas och tv-filmernas rike. I de 20-30 % av fallen då inbrottstjuven inte tar sig in genom fönstret eller altandörren kommer han in genom ytterdörren eller genom det osäkrade garaget.
bända upp
I de allra flesta fall fortsätter gärningsmännen genom att helt enkelt lyfta ut en fönsterbåge. Med osäkrade fönster tar detta bara några sekunder och är helt tyst. Inga specialverktyg krävs för detta — en enkel skruvmejsel räcker.
glaspassage
Den så kallade «glaspenetrationen» är en metod som sällan används (endast i runt 5 — 10% av alla inbrott). Gärningsmannen slår ett hål i rutan, genom vilken han sedan sträcker sig för att manövrera fönsterhandtaget och öppna fönstret.
Punktering av glasförseglingen
Utöver dessa två tekniker är genomborrning av glasförseglingen ett annat sätt att kunna flytta fönsterhandtaget. Det används fortfarande ibland, oftast oftare än glasgenomföringen.
säkerhetskrav
I de flesta fall kommer en inbrottstjuv att ge upp sin avsikt om han inte har lyckats ta sig in efter mer än 5 minuter. I de flesta fall räcker det att använda säkerhetsanordningar som håller borta en inbrottstjuv åtminstone så länge. I speciella situationer där inbrottstjuven kan utföra sitt arbete ostört (t.ex. när det finns en känd eller uppenbar frånvaro från semestern) bör man ägna stor uppmärksamhet åt denna tidsperiod.
Skyddsklasser av fönster
Som för alla tillträden gäller även här DIN EN 1627 med sina motståndsklasser som ett mått på fönstersäkerheten. Dessa klasser gäller dock endast för hela fönstret – det finns en separat standard och testprocedur för glasets säkerhet, DIN EN 356.
Skyddsbehov av fönster
fönster på första våningen
I byggnader har fönstren på bottenvåningen, förståeligt nog, de högsta säkerhetskraven. I alla fall rekommenderar experter en resistensklass på minst RC 2.
Om fönstren står på en plats som inte kan ses från gatan eller i ett mörkt hörn (t.ex. i skuggan av ett uthus) rekommenderas högsta möjliga motståndsklass. Ytterligare skyddsåtgärder kan också vara användbara här:
- fönster barer
- Rullgaller eller speciella inbrottssäkra rulljalusier
- elektroniska säkerhetsåtgärder som ett larmsystem
Fönster på högre våningar
Dessa fönster är i regel inte speciellt säkrade. I enskilda fall kan detta dock visa sig vara ett misstag.
Inbrottstjuvar hittar ofta klätterhjälpmedel som gör att de kan ta sig till fönstren på övervåningen. Om inbrottstjuven också har en ståplats (t.ex. ett garagetak framför sig), måste dessa fönster definitivt säkras som fönster på bottenvåningen.
I övrigt räcker det med en relativt enkel säkring av fönstret, här räcker i de flesta fall skyddsklass RC 2 (N). Ett visst grundläggande skydd bör dock finnas.
takfönster
För takfönster och deras skydd mot inbrott gäller i princip samma sak som för fönster på övervåningen. I de flesta fall kommer inbrottstjuven inte att kunna ta sig upp på taket och arbeta där.
I enskilda fall kan detta dock vara fullt möjligt (igen, garagetaket framför, stabila träd på huset etc.). I dessa fall bör lämplig uppmärksamhet ägnas åt skyddet av takfönstret. Från fabrik har takfönster oftast bara låga motståndsklasser – man kan sällan förvänta sig mer än RC 2 med genomkastningsklass P4A. I praktiken räcker det dock oftast.
En inbrottssäker rulljalusi för takfönstret skulle också vara en extra säkerhetsåtgärd, men ofta inte tillräcklig i sig, precis som «fönsterklämman» som säljs under detta namn av dess uppfinnare på Internet.
Eftermontera fönsterskydd
Vid eftermontering tas särskild hänsyn till hur kriminella agerar. Ett skydd mot öppning och mot manövrering av fönsterhandtaget är därför fäst.
Mushroom-head pins (den dyrare varianten) och så kallade «screw-on safety devices» (den billigare varianten) förhindrar att fönstret böjs upp.
Kostnaden för eftermontering av svamphuvuden är cirka 200 – 300 euro per fönster med RC 2.
Låsbara fönsterhandtag (motståndet måste vara minst 100 Nm!) är ett bra sätt att göra det omöjligt att nå genom glaset och sticka hål i glasförseglingen.
Andra skyddsåtgärder
Förutom alternativen för ytterligare säkerhet som redan nämnts ovan, kan glaset även förstärkas med folier fästa på insidan. Osäkrat glas har alltså ett skyddsvärde på P2A till P3A — men för det höga priset på runt 90 — 100 EUR per m² om en specialist fäster filmen. Materialpriset för billiga folier börjar på cirka 40 euro per m².