0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Ytterligare kunskap: Höjden på dörrhandtaget

Ytterligare kunskap: Höjden på dörrhandtaget

Höjden på dörrhandtaget, liksom storleken på dörrarna, är standardiserad. Motsvarande standard är DIN 18255 byggnadsinredning. Här förklarar vi varför det behövs en standard för höjden på dörrhandtag.

Varför en standardiserad dörrhandtagshöjd?

Dörrhandtag används regelbundet, ofta i mörker eller på andra ställen än hemma, till exempel på hotell eller hos vänner. Om dörrhandtaget var på olika höjd varje gång, skulle din hand leta efter det i förvirring. Med den standardiserade höjden griper handen automatiskt rätt plats. Denna höjd är också bekväm för den genomsnittliga personen. Du behöver inte höja handen för mycket, men du behöver inte böja dig ner för att öppna dörren heller. Dörrhandtaget är givetvis för högt för barn – standarden avser användarvänligheten för vuxna.

Den standardiserade dörrhöjden är inte bara användbar för användarna. Denna dimension är också viktig för dörrtillverkare. Dörrar levereras vanligtvis med hål för dörrhandtaget (man måste själv montera beslagen till järnaffärsdörrar och även borra hålen för dem). Tillverkare behöver bara en enda inställning för hålet, vilket gör produktionen billigare. Om du beställer en dörr eller köper den från en bygghandel så levereras den med denna standardiserade dörrhandtagshöjd.

Normal höjd på dörrhandtaget

om man talar om höjden på dörrhandtaget, dörrhandtag eller, på ytterdörrar, dörrhandtag avses. Höjden på vilken de vanligtvis installeras är 105 cm från golvet. Detsamma gäller för övrigt ljusströmbrytare. De är i samma höjd som dörrhandtaget.

speciella mått?

Om du av någon anledning, till exempel ett funktionshinder, vill att dörrhandtaget ska vara på en annan höjd är det också möjligt, men du måste använda en specialtillverkad dörr och karm.

Weiterlesen:
Dörrlås » Vad ska man göra om regeln är trasig?
Ссылка на основную публикацию