0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Att bygga en terrass av gran — är det vettigt?

Att bygga en terrass av gran — är det vettigt?

Granved håller inte lika länge utomhus som andra träslag. Men på grund av det relativt låga priset kan granvirke fortfarande framstå som ett attraktivt val för att bygga en terrass. Med vissa knep kan hållbarheten på granveden förlängas.

Hur länge håller en terrass i gran?

Utan särskilda skyddsåtgärder håller granved utomhus bara cirka ett år i genomsnitt 5 till 7 år. Medan träslag som Bangkirai- eller Douglasgran är att föredra för användning som trallbrädor, sönderfaller granved relativt snabbt när det utsätts för konstant fukt. Däremot får granvirke ett lägre pris, så att det kan bytas ut med kortare intervall. När det kommer till hållbarheten på en terrass i gran gör det förstås också skillnad hur underlaget är och om det finns regnskydd i form av ett terrasstak.

Hur mycket kostar en terrass i gran?

För noggrant formade trallbrädor bör granträ användas som material 25 euro per kvadratmeter uppskattas. Dessutom ska kostnader för montering av fundament, för verktyg och skruvar uppskattas. Om terrassen byggs på plats av ett specialistföretag kan kostnaderna för en altan på runt 30 till 40 kvadratmeter inklusive arbetstiden snabbt bli flera tusen euro. Därför bör beslutet för eller emot granvirke som material övervägas väl.

Vilka är nackdelarna med en terrass i gran?

Granträ är ett behagligt naturligt och billigt material — men materialet har också nackdelar när det används som trall:

  • den ändrar snabbt sin ursprungliga färg
  • den kan splittras
  • det är väderkänsligt
  • det kräver intensivvård för bättre hållbarhet
Weiterlesen:
Utbredning av trämask » levnadssätt och ursprung

Ett beslut som tas enbart utifrån det billigare priset för materialet kan därför visa sig vara ett misstag. Till exempel erbjuder en golvskiva tillverkad av de så kallade kompositerna WPC mer komfortfaktor för barfotabruk. Dessa är väderbeständiga och särskilt hållbara.

Kan livslängden på ett grantrall förlängas?

Med en vanlig skötselbehandling är hållbarheten hos granved i uteområdet definitivt en betydande förlängning möjlig. För att göra detta måste träet dock slipas ner varje år om möjligt och målas om när det är väldigt torrt. Som ett alternativ till de färger och glasyrer som är lämpliga för detta ändamål kan även vissa oljor och speciella typer av vax användas. Även tryckbehandlat trä bör ytbehandlas för ännu bättre hållbarhet. Var också uppmärksam på skyddet mot blåbets och träskadedjur.

Tips: Väderbeständighet utan skyddande beläggningar: tryckimpregnerat trä
Vid panntrycksimpregnering avlägsnas först vatten från träet innan det impregneras med ämnen som innehåller krom och koppar. Till skillnad från ett ytligt färgskikt tränger ämnena flera millimeter djupt in i träet. Detta ger den en grönaktig nyans. Men framför allt är trä som behandlats på detta sätt bättre skyddat mot väder och vind, även utan vanlig skyddsbeläggning.
Ссылка на основную публикацию