Golvplattors tjocklek: vilken tjocklek för golvplattorna?
Golvplattors tjocklek: vilken tjocklek för golvplattorna?
Golvplattor kan ha olika tjocklek — det är ibland också ett kvalitetskriterium. Hur tjocka golvplattor kan vara och vilka styrkor som har dykt upp som standard finns i den här artikeln.
För golvplattor är tjockleken ett kriterium
Ju tjockare en golvplatta är, desto stabilare är den. Det gäller även element som redan är mycket hårda av naturen, som porslinsstengods. Givetvis ökar också spänsten med materialtjockleken.
Vanliga tjocklekar i handeln
- 8 mm: det är ungefär lika högt som en matta och därför standardstorleken så att säga
- 10 mm och 12 mm: dessa är de förstärkta versionerna av golvplattor, speciellt när det gäller porslinsstengods
- 20 mm: den mest motståndskraftiga versionen, lika bra som bara porslinsstengods.
För kakelhandeln är självklart också kakeltjockleken ett prisavgörande kriterium – ju tjockare en golvplatta är desto mer material – och därför dyrare. Detta behöver dock inte alltid gälla utan att titta på det, eftersom det finns många andra prisbestämmande kriterier för kakel.
Var armerade golvplattor ska användas avgörs alltid av respektive lokala förhållanden — men vanligtvis räcker de vanliga hållfastheterna.
Tvärtom: särskilt tunna plattor
Men kakel med särskilt låg tjocklek finns också kommersiellt tillgängliga. De används främst för renoveringsändamål, eftersom de tillsammans med limmet endast når en låg bygghöjd.
Detta innebär att även kakel-på-kakel-renoveringar kan uppnås, vilket är den bästa åtgärden för många yrkesverksamma inom renoveringssektorn. Dessa särskilt tunna plattor är dock ofta mindre motståndskraftiga och vanligtvis jämförelsevis dyra eftersom de är specialtillverkade.