0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Äggkokare — varför måste man sticka hål i ägget?

Äggkokare — varför måste du sticka hål i ägget?

Funktionen av äggkokaren är faktiskt ganska enkel. Men en fråga dyker hela tiden upp: Varför måste man sticka hål i äggen i äggkokaren? Gäller det även när man kokar ägg i gryta? Hur länge är inlagda, hårdkokta ägg ätbara? Vårt bidrag ger svar på dessa frågor.

anledning till piercing

När du använder äggkokaren finns det några saker som du definitivt bör vara uppmärksam på. Detta innebär också att ägg alltid måste hackas.

Det finns två anledningar:

  • luften mellan äggets innehåll och skalet
  • skapandet av en riktad «tryckavlastning» för skalet

innehöll luft

Strukturen på ett hönsägg är inte helt klar för många. Å ena sidan finns äggvitan och äggulan i den så kallade ägghinnan, å andra sidan finns en liten luftkammare under ägghinnan.

Luften som finns där expanderar när ägget kokar — och kan få ägget att spricka. Däremot varierar lufthalten i ägg, med väldigt färska ägg är det också väldigt lite luft i ägget. Ju äldre ägget är, desto mer ökar luftinnehållet.

Även om du inte skapar en «ventil» för luften, spricker ägg ofta inte. Det är mycket mer en försiktighetsåtgärd för att minska risken att spricka. Ägg som läggs i vattnet i rumstemperatur är ofta mindre benägna att spricka eftersom luften inte plötsligt värms upp från kylskåpet till koktemperatur.

Ekologiska ägg har också ofta ett mycket tjockare och mer robust skal — och av denna anledning spricker de mer sällan. Detta gäller dock inte alltid alla ägg från bonden.

«förutbestämd brytpunkt»

Matlagning sätter stor press på äggskalet. Om skalet är stängt kan ägget därför spricka.

Weiterlesen:
Konvertera köksskåp » Du har dessa alternativ

Om det sammanhängande skalet bryts igenom vid ett tillfälle genom att picka i ägget, kan tryckkrafterna som uppstår bättre skingras och ägget förblir ofta intakt.

tips och tricks
Ett storskaligt experiment med några tusen ägg visade det tydligt: ​​10 % av de hackade äggen gick sönder under tillagningen, liksom 12 % av de som inte hackades. Att plocka ägget minskar risken för att spricka och spricka väldigt lite – men det minskar risken.
Ссылка на основную публикацию