0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Gasflaskan har gått ut: Saker att veta om utgångsdatum

Gasflaskan har gått ut: Saker att veta om utgångsdatum

En gasolflaska blir faktiskt inte «dålig». Även om det senaste testdatumet är längre än den tid som anges av TÜV, kan innehållet fortfarande användas utan problem. Ansvaret för uppdateringen ligger hos leverantörerna av köp- och hyrflaskor. Endast en defekt kan avbryta de långa testintervallen.

Automatisk uppdatering

I praktiken utgör utgångna gasflaskor sällan ett problem.Vid varje byte eller påfyllning är återförsäljaren automatiskt ansvarig för eventuell uppdatering som kan behövas. En TÜV-avgift ingår i avgiften. Påfyllningsfakturan eller ersättningskvittot ska alltid sparas till nästa ändring.

Sista utgångsdatum kan vara intressant när du ska acceptera eller registrera en husbil. Byte bör säkerställa att gasflaskan har en hållbarhet på tio år. När det gäller medicinskt använda syrgasflaskor och dykflaskor skiljer sig deadlines och intervall från andra gasflaskor.

tillämpning av utgångsdatumet

Märkningen av gasflaskor regleras av DIN EN ISO 13769. Den anger permanent infästning av den senaste testtiden. Följande typer av ansökningar är möjliga och bindande:

  • Stämpling i formatet år/månad (t.ex. 2017/01) och tvåsiffrigt nytt tentamensår (27) på den nedre raden
  • Svetsad och präglad metallplåt med samma data

Gasflaskor tillverkade av andra material än stål eller aluminium är ett undantag. Här måste tillverkarna «uppfinna» prägling och stämpling som är oupplösligt kopplad till flaskans kropp.

Flaskstämpling

Så länge en gasolflaska är tät och funktionell kan den användas även om den har «gått ut». Flaskan ska tömmas före både kassering och retur. Detta är vanligtvis lätt att uppskatta genom att helt enkelt hålla upp det och försiktigt «skaka det».

Närmare bestämt kan det återstående innehållet bestämmas genom vägning. För att göra detta måste dock flaskvikten, som ska anges på flaskan tillsammans med volymen, vara känd och läsbar. Ytterligare stämplingsinformation är:

  • Första testdatum = flaskans ålder
  • Herstellernamn
  • land
  • serienummer
  • Minsta väggtjocklek på gasflaskan
  • arbetstryck
  • provtrycket
Weiterlesen:
Fukt i lägenheten » orsaker och lösningar.

För flytande gaser är även flaskans egenvikt och högsta tillåtna fyllnadsvikt obligatoriska.

tips och tricks
Byter du din bensinflaska på macken eller köper en ny är det bara den tvåsiffriga underraden med nästa testår som är aktuell för dig.
Ссылка на основную публикацию