0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Garage: entrén för smal – är det byggfel?

Garage: ingången för smal — är det byggfel?

För många byggare är ett garage en väsentlig del av drömhemmet. Men tänk om det efter byggnation eller köp visar sig att ingången till garaget är för smal för din egen bil? Vi visar om det är ett byggfel i detta fall eller inte.

Finns det byggfel om ingången till garaget är för smal?

Garaget kan bara användas riktigt bekvämt om det går att köra in i så bekvämt som möjligt. Men om manövrering är nödvändig för att köra in utgör detta inget konstruktionsfel, entreprenören kan därför inte väckas skadeståndstalan. För uppfarten till garaget kan till och med vara så smal att den bara kan nås efter att man manövrerat flera gånger – om vissa villkor är uppfyllda.

Vad följer av det tillhörande prejudikatet?

Det finns en banbrytande dom från Münchens högre regionala domstol i denna fråga. För några år sedan förhandlade denna fram ett ärende där en byggare efter att ha färdigställt ett parhus fick inse att ingången till garaget var för smal för att kunna närma sig det utan att manövrera. Eftersom en exklusiv utrustning av hela systemet hade avtalats med entreprenören, stämde han dem på skadestånd.

Domstolen ogillade dock stämningsansökan. Anledningen: Det finns inga allmänt erkända regler för genomförande för privata verkstäder. En för smal garageingång är därför inte ett konstruktionsfel, förutsatt att följande punkter gäller:

  • Garaget är tillräckligt brett och kan beträdas med upprepad manövrering.
  • Det finns tillräckligt med utrymme framför garaget för manövrering utan att påverka trafiken.
  • Totalt sett är utrymmet för att bygga garaget ganska snävt.

Och vad händer om ingången till den underjordiska parkeringen är för smal?

Vid enstaka garage på mindre tomtmark kan brukaren därför förväntas behöva manövrera flera gånger tills han möter entrén. Situationen är annorlunda för underjordiska parkeringar i flerbostadshus. Enligt Münchens högre regionala domstol har användarna inte tillräckligt med utrymme och tid för att manövrera säkert. Så här har du tillräckligt med utrymme — frågan är om detta krav kan verkställas i praktiken.

Weiterlesen:
Montera garageport » Instruktioner & köptips
Ссылка на основную публикацию