0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд
Display

Gammal byggnadsrenovering med plastfönster

Gammal byggnadsrenovering med plastfönster

Medan plastfönster nu har nått en marknadsandel på över 50 procent i nybyggnationer, används de mycket mindre frekvent i gamla byggnader. Naturligtvis är plastfönster inte aktuella för en byggnad som går tillbaka till före 1950. Detta är dock inte heller ett treglasfönster i trä eller metall.

Den som vill genomföra en energiskt förnuftig renovering av en gammal byggnad måste alltid hitta en kompromiss mellan historia och moderna krav. Den verkliga konsten här är att hitta en lösning som implementerar moderna krav på värmeisolering och komfort, men som designmässigt motsvarar den historiska fasaden. Det moderna plastfönstret erbjuder också mycket intressanta möjligheter för detta.

Plastfönstret som designalternativ i den gamla byggnaden

Idag är det inte längre ett problem att avbilda ovanliga storlekar eller former av fönster med plastfönster. Mycket höga fönster, smala fönster eller fönster med sluttningar och kurvor kan tillverkas med moderna plastprofiler. Runda former är ännu lättare att tillverka med plastprofiler än med trä och är därför billigare.

När det kommer till färgläggning är de gråa eller vita plastfönsternas dagar för länge sedan. Idag finns plastfönsterprofiler i alla färger. Stor fördel här: Fönsterprofilerna i plast är resistenta belagda i respektive färg.

Förutom de olika färgerna finns plastfönster även i olika trä- eller metalldekorer. På så sätt kan optiska effekter även uppnås i den gamla byggnadens fasad, som tar det historiska anspråket på allvar eller betonar eller kommenterar det med en modern motsvarighet. En bra arkitekt kommer att hitta en optimal lösning för fasaddesignen i den gamla byggnaden i plastfönstrens designvariation.

Den energiska aspekten av fasadrenovering

Att spara energi är ett viktigt mål vid renovering av gamla byggnader. Endast på detta sätt kan viktiga klimatskyddsmål uppnås, men även kostnadsbesparingar inom uppvärmningsenergi kan genomföras. Dessutom ökar välisolerade fönster boendekomforten och minskar kondensbildningen, vilket i slutändan gör att det bildas mögel på murverket runt fönstren. Välisolerade fönster bidrar inte bara till klimatskydd och kostnadsbesparingar, utan också till att skydda hyresgästers eller ägares hälsa. Även byggnadskonstruktionen är skyddad och fastighetsobjektet höjs därmed hållbart i värde.

Weiterlesen:
Loftkonverteringsguide » Allt du bör veta

Genomförandet av energiska mål med plastfönster

Alla dessa mål kan implementeras optimalt med dagens generation av plastfönster. Treglasade plastfönster med lämpliga karmprofiler och distanser av kompositplast eller plastbelagt rostfritt stål uppnår U-värden på 0,8 W/(m²K) eller bättre. Detta är passivhusstandarden och motsvarar en årlig värmeförlust per kvadratmeter fönsteryta som kan genereras med sju liter eldningsolja.

Den så kallade «varma kanten», som skapas på fönster genom att använda moderna distanser mellan glasytan och karmen, förhindrar en temperaturskillnad mellan fönsterytan och dess kant. Det gör att det inte finns någon konvektion framför fönstret, vilket upplevs som obehagligt kallt drag i rummet. Plastfönster i passivhusstandarden ökar komforten, sparar pengar på uppvärmningskostnaderna och är dessutom billigare att köpa än konkurrenterna i trä eller metall.

Ссылка на основную публикацию