2 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Gör en madrass som är för mjuk hårdare

Gör en madrass som är för mjuk hårdare

Är din madrass för mjuk? Innan du funderar på att skaffa en ny madrass, prova att härda din madrass. I det följande presenterar vi två sätt att i efterhand öka fastheten på din madrass.

Hur kan jag göra en madrass hårdare?

Hårdheten på en madrass kan ökas genom att justera lamellramen därefter eller använda en övermadrass. Det rekommenderas inte att stapla två madrasser eller placera madrassen på en hård yta. Den hindrade luftcirkulationen kan leda till fuktuppbyggnad och mögeltillväxt.

Rätt grad av fasthet för din madrass

Den optimala hårdhetsgraden beror främst på två faktorer:

  • dina personliga preferenser
  • din kroppsvikt

Tyngre delar av kroppen, såsom axlar och bäcken, behöver sjunka ner något i madrassen för att slappna av och möjliggöra optimal ryggradsposition.

Om madrassen är för mjuk kommer din ryggrad att sjunka eller du kommer att kröka ryggen om du sover på rygg; om madrassen är för hård är ryggraden böjd och axlar och bäcken belastas för mycket. Båda kan leda till ryggsmärtor och spänningar.

Med den idealiska hårdhetsgraden är ryggraden rak när du ligger på sidan, men när du sover på rygg behålls den naturliga krökningen.

Fyra hårdhetsgrader brukar urskiljas. Här är en översikt över vilken hårdhetsgrad som är lämplig för vilken kroppsvikt:

humörkroppsvikt
H1 (mycket mjuk)Fram till 60kg
H2 (mjuk)60 — 80 kg
H3 (hårt)80 — 100 kg
H4 (mycket svårt)Över 100 kg

göra madrassen hårdare

Om din madrass är för mjuk finns det två sätt att öka din madrasss fasthet:

  • Justera lamellramen (ganska selektivt)
  • bäddmadrass
Weiterlesen:
Sängkläder i polyester » Egenskaper, fördelar & nackdelar

Justera lamellramen

Numera är det vanliga 7-zoners lamellramar som kan justeras på sju olika ställen. På så sätt kan man manuellt se till att till exempel höfter och axlar sjunker in mer eller mindre. Hur man gör detta förklarar vi steg för steg i den här guiden.

bäddmadrass

Övermadrasser är bäddmadrasser, vars tjocklek vanligtvis varierar mellan 4 och 10 cm. Övermadrasser finns i samma fasthetsgrader som madrasser och kan därför reglera fasthetsgraden. Testa om möjligt även övermadrassen på en mjuk madrass så att du kan bestämma dig för rätt fasthetsgrad. Läs mer om bäddmadrassen här.

Vad ska man inte göra och varför

Kanske har du fortfarande en gammal madrass vars fasthetsgrad du gillar bättre. Du kan givetvis byta ut din mjuka madrass mot denna äldre, men du ska absolut inte lägga de två ovanpå varandra. Detta hindrar luftcirkulationen och kan leda till fuktuppbyggnad och mögeltillväxt. Här får du mer information.

Du kanske tror att din madrass skulle bli fastare om du placerade den på en hård yta som golvet. Detta är inte heller tillrådligt. För det första kommer det förmodligen inte att fungera och för det andra uppstår samma problem som ovan: det finns ingen ventilation underifrån och mögel kan bildas. Mer om det här.

tips och tricks
Du köpte din madrass på nätet och fick reda på den första natten att den är för mjuk? Utnyttja din returrätt! Du kan returnera din madrass inom 14 dagar utan att ange skäl.
Ссылка на основную публикацию