2 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Att göra linoljefärg själv: Inget enklare än så!

Att göra linoljefärg själv: Inget enklare än så!

Linoljefärger är en av de traditionella klassikerna, för hundratals år sedan gjorde målare själva denna typ av färg i sina verkstäder. Att det färdiga bindemedlet nu finns hos fackhandeln gör det mycket enkelt för oss att följa i de gamla mästarnas fotspår. Läs här hur enkelt det är att göra sin egen linoljefärg själv!

Vad är linoljefärger gjorda av?

Konventionella linoljefärger som kan köpas på marknaden består vanligtvis av tre komponenter: bindemedlet linolja, de ingnidade färgämnena och en torkningsaccelerator, även känd som ett sickativ.

För att göra linoljefärger själva behöver vi bara linoljan och pigmenten, men vi måste vara beredda på långa torktider med denna blandning. Men om du köper ett sickativ och lägger till det kan du behöva ta itu med flåing och klumpar.

Instruktioner för blandning av linoljefärger

  • ren linolja
  • färgpigment
  • möjligen sickativ
  • matolja
  • stort glas
  • omrörningsstav
  • Träpanel för strecktest
  • Borsta
  • ev rivplåt och murbruk
  • eventuellt trattkvarn

1. Häll på linolja

För en större mängd färg, häll först linoljan i den medföljande burken eller i behållaren. Om du bara behöver lite färg med väl krossade pigment, häll några droppar linolja på gallerplattan.

2. Gnid eller rör i pigment

Tillsätt nu de utvalda pigmenten som du sedan antingen rör i eller gnuggar in. Mängden färgämnen beror helt på vilket resultat du vill ha: prova bara!

3. Stryk över färgprover

Smörj då och då ut färgprover på träskivan eller en bit kartong för att se hur ogenomskinlig och impasto ämnet redan är. När du har nått rätt täckningsnivå, sluta lägga till den.

4. Låt dra över natten

Låt färgen dra över natten så att även de sista smulorna av pigment suger upp linoljan. Rör sedan om allt igen. Detta gäller inte färgen som blandas på flottören, som bör användas så snart som möjligt!

Weiterlesen:
Fräsmaskin ∗ TOP 3 rekommendationer & köpguide

5. Tillsätt sickativ vid behov

Tillsätt slutligen sickativet efter behov. Följ tillverkarens anvisningar för korrekt blandningsresultat.

6. Rengör verktyg

Du kan enkelt gnugga dina verktyg med matolja för att rengöra dem. Tvätta sedan bort oljeresterna med varmt vatten och lite tvål eller diskmedel.

tips och tricks
Alla som arbetar med linolja bör vara medvetna om att detta bindemedel tar eld mycket lätt. Rök inte på jobbet och låt endast trasor indränkta i linolja torka på obrännbara ytor.
Ссылка на основную публикацию