0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Fundament — Grus och dess granulering

Fundament — Grus och dess gradering

Till en grund kan du behöva flera grus samtidigt. Kornstorleken är i alla fall en viktig faktor. Vi har nedan sammanfattat för dig var du behöver grus i vilken kornstorlek för grunden.

Foundation är inte samma grund

Först och främst bör det noteras att kraven på en stiftelse kan vara helt olika. Medan ett enkelt punktfundament av platsbetong räcker som underlag för en postlåda kan kraven på fundamentet eller bottenplattan vara så höga att betong från betongblandningsverket är att föredra. Därför är följande information endast allmänna riktlinjer.

Möjligheten att bygga en heltäckande grund

Dessutom, beroende på strukturen på en grund, kan du behöva olika gruskornstorlekar. Strukturen kan se ut så här:

  • sula
  • gruslager
  • täta
  • eventuellt subbas
  • eventuellt en annan tätning
  • eventuellt isolering
  • faktiska grunden

Du kan läsa här i detalj när du ska isolera grunden.

Graderingen av kross- eller gruslagret under grunden

Medan isolering endast krävs för mycket specifika fundament, kan i princip nästan vilken grund som helst förses med ett lager av grus. Gruset stöder avsevärt grundens frostbeständighet.

Eftersom vattnet, som annars skulle kunna samlas direkt under grunden, nu kan rinna av. Även om det skulle samlas och frysa i botten av gruset så skulle det finnas tillräckligt med expansionsvolym i grushålorna.

Dessutom har gruslagret också en kapillärbrytande effekt. Det gör att vatten som dras uppåt stannar här innan det når själva byggnadsväven. Annars kan kapilläreffekten fortsätta i murverket.

Kornstorleken för detta gruslager under själva grunden kan i de flesta fall vara 16/32 mm. Den kan dock också nå en kornstorlek på 45 mm och mer. För de flesta byggprojekt räcker det dock helt med ett lager grus med en kornstorlek på 16/32 mm.

Weiterlesen:
Göra grunden till altantaket » Så här gör du

Gruset och dess granulering i grundens betong

Det finns inte heller något generellt mått på kornstorleken på grusmassan i betongen. En kornstorlek på 0/16 eller 2/16 mm är lämplig för de flesta fundament. Beroende på det specifika byggprojektet kan dock den erforderliga kornstorleken på gruset också variera. I regel är det dock även byggprojekt som ändå måste övervakas av experter som arkitekter.

tips och tricks
Rätt kornstorlek för betongen på din grund kräver specialistkunskap för krävande projekt. Vi har gett dig mer information om typer av betong och hur du kan blanda dem här. Tänk också på att betongen behöver tid för att härda eller stelna och måste packas om i förväg. Du hittar råd och instruktioner om alla ämnen i interntidningen.
Ссылка на основную публикацию