2 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Botemedel mot för mycket fukt i köket

Botemedel mot för mycket fukt i köket

Det är ofta fuktigt i köket: här kokas vatten, diskas och kanske ett glas vatten eller två får stå. Följaktligen är luftfuktigheten i kök också högre än i vardagsrum. Men om fukten tar överhand är det nödvändigt att motreglera.

Den optimala luftfuktigheten i kök

Beroende på rumstyp finns orienteringsvärden för bostadsutrymmen med hänsyn till luftfuktighet. Dessa värderingar har visat sig under lång tid – både vad gäller byggnadsväven och inredningen, såväl som när det gäller de boendes hälsa. I vardagsrum, arbets- och sovrum är den optimala luftfuktigheten därför 40 till 60 %, i badrum 50 till 70 %.

I kök, som i badrum, produceras ofta mycket vattenånga: vid matlagning, diskning och användning av diskmaskinen. Däremot är det inte riktigt lika mycket fukt här som vid daglig dusch och tvätt. Den optimala luftfuktigheten i kök är mellan 50 och 60 %.

Detta värdeområde kan dock överskridas av olika anledningar. Ungefär genom

  • mycket frekvent kokning av vatten under långa perioder
  • Diskmaskiner med automatisk lucköppning för automatisk kondenstorkning
  • mycket vatten kvar i krukor och glas
  • och framför allt på grund av otillräcklig utsugning av fukt

Om det är permanent för fuktigt i köket uppstår liknande problem som i andra rum som är för fuktiga: det bildas mögel på väggar och bakom köksskåp som skadar både byggnadsväv och hälsa. Kondensvatten på fönster, fläktar eller taktapeter samlar också upp smuts i dessa områden och får så småningom rummet att se oattraktivt ut. Möbler kan också skadas av konstant fukt genom svullnad och lager av färg som lossnar.

Följande åtgärder hjälper till att reglera luftfuktigheten i ett kök som är för fuktigt:

  • tillräcklig, ordentlig ventilation
  • Spisfläkt med matchande prestanda
  • Använd en rumsavfuktare
Weiterlesen:
Vinägeressens för avkalkning » Hur effektivt är det egentligen?

ventilera

Vädring är åtgärd nr 1 för alla rum som är för fuktiga. Det är effektivt och dessutom naturligt och utan elförbrukning. Rätt metod är viktig här: Intermittent ventilation istället för kontinuerlig ventilation är väsentligt, speciellt i köket, där det ofta genereras mycket vattenånga på kort tid. Du bör öppna fönstret helt i minst 5 till 10 minuter, särskilt efter tillagning, och helst öppna ett motsatt fönster (om det finns) eller en dörr samtidigt, så att det blir drag och effektiv fukttransport.

Spisfläkt med matchande prestanda

Att välja en fläktkåpa med rätt effekt kan också göra stor skillnad. Om du inte redan har en spiskåpa, överväg att installera en. När du väljer modell är det viktigt att vara uppmärksam på triggerprestandan. Detta bör skräddarsys efter storleken på rummet i köket.

rumsavfuktare

I allmänhet kan rumsavfuktare också åstadkomma en effektiv minskning av luftfuktigheten. Rumsluftavfuktare finns som aktiva, eldrivna varianter som likt en torktumlare använder en förångare för att kondensera fukten som har absorberats och samla upp den i en uppsamlingsbehållare. Passiva varianter fungerar med hygroskopiska material som kalciumklorid eller kiselgel, som binder fukt från luften. Men genom att ställa upp en stor skål och använda material som också är hygroskopiska, d.v.s. vattenabsorberande, som ris eller bordssalt (som du i alla fall har i köket) kan du uppnå en liknande effekt.

Ссылка на основную публикацию