0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Är källaren värd det för ett småhus?

Är källaren värd det för ett småhus?

När man bygger hus finns det många sätt att göra livet enklare senare. Ett populärt men ofta dyrt alternativ är en källare. I den här artikeln får du reda på vilka fördelar en källare erbjuder dig i ett enfamiljshus och om investeringen överhuvudtaget är lönsam.

Vilka fördelar erbjuder en källare?

Men varför investerar så många byggare i en källare, trots att kostnaderna är så höga? Eftersom det extra utrymmet erbjuder oändliga användningsmöjligheter. Den mest populära användningen av källaren är att den erbjuder förvaringsutrymme för förnödenheter, sportutrustning, ofta också för verktyg, trädgårds- och gör-det-själv-utrustning, och tvättstugan.

Det utrymme som erhålls är inte bara användbart för att lagra alla föremål, utan också för att rymma byggnadstjänsterna: Oljepannor eller gasuppvärmning, men även avancerade byggnadstjänster för användning av förnybar energi kan «stuvas undan».

Källaren är särskilt praktisk i småhus som är beroende av förnybar energi, eftersom den nödvändiga tekniken ofta tar mycket plats. En värmepump eller effektiva ventilationssystem skulle ta bort värdefull bostadsyta ovan mark, vilket märks särskilt i småhuset som är litet jämfört med andra typer av hus.

Vad kostar en källare i genomsnitt?

Den klara nackdelen med källaren är dess kostnad: I genomsnitt kostar ett hus med hög källare, som vanligtvis bara är delvis underjordiskt, 180 euro mer per kvadratmeter än ett hus utan källare. När det gäller en helt underjordisk källare är kostnaderna ännu högre: här tillkommer kostnader på 400 euro per kvadratmeter.

Även om priserna varierar beroende på region, leverantör och givetvis även golvets styrka, är summan av kardemumman att den genomsnittliga källaren i ett enfamiljshus kostar mellan 30.000 40.000 och XNUMX XNUMX euro mer.

Inte att förglömma är värdestegringen på fastigheten: Investerar du i en källare har du inte bara bättre försäljningsmöjligheter, du uppnår också ett märkbart högre försäljningspris för huset.

Weiterlesen:
Isolering av familjehem » Var, hur & med vad ska man isolera?

Är investeringen värd det?

Denna fråga kan endast besvaras med hänvisning till din personliga situation, men inte generellt.

Om du inte behöver mycket förvaringsutrymme kan det också räcka med ett förråd ovan jord, och byggnadstjänsterna kan även installeras ovan jord. En källare är därför inte absolut nödvändigt, utan snarare en «lyx» som gör livet i huset trevligare och mer praktiskt.

En annan roll spelas av tomtens lämplighet för byggandet av källaren. Om det når grundvattnet, adderas också de nödvändiga tätningarna. Om marken är särskilt fast blir markarbetena dyra. Du bör därför fundera på om du vill ha en källare när du väljer tomt.

tips och tricks
Ta reda på från andra husbyggare om de har investerat i en källare eller inte och vilka fördelar det har gett hittills. Sådana erfarenheter kan göra beslutet mycket lättare.
Ссылка на основную публикацию