0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Uppfriskande golvbrädor — dessa möjligheter finns

Uppfriskande golvbrädor — dessa möjligheter finns

Ett plankgolv är en naturlig golvbeläggning som kan bli utsatt för slitage, färgförändringar och repor över tid. Då kan det vara värt att fräscha upp golvet med olika medel. Läs om dina alternativ här.

När är det värt att fräscha upp golvbrädorna?

Det brukar bli synligt när dina golvbrädor behöver en uppfräschning. Trägolvbrädor är gjorda av ett naturligt material som slits ner med tiden och är benäget att få repor, skador (t.ex. från skor) och envis smuts. Blekta färger förekommer också ibland.

Som regel räcker det att lägga golvbrädorna vart 3 till 5 år fräscha upp och att ta särskild hand om träytan. Kom dock ihåg att rengöra golvet med en fuktig trasa minst en gång i veckan för att skydda det optimalt från smuts, damm och avlagringar.

På vilka sätt kan en golvskiva fräschas upp?

Listan över möjliga förfriskningar för plankgolvet är lång — rätt tillvägagångssätt beror i första hand på de problem som träplankorna brottas med. Följande är bra alternativ:

  • djuprengörande: Använd ett lämpligt intensivrengöringsmedel som rengöringsmedel mot envis smuts
  • Polish, olja eller vax: med träolja, polish och vax appliceras ett skyddande lager på plankytan, vilket tätar golvet och gör det mindre sårbart
  • bevara färgtonen: Den mörka färgen kan förstärkas med trälack, parkettglasyr och svart te

Hur kan färgen på golvbrädorna fräschas upp?

Med tiden kan det också hända att färgen på plankgolvet bleknar och fula fläckar eller ljusa områden uppstår. Detta är särskilt fallet vid konstant solexponering — UV-ljus bleker naturmaterial som trä, så att ytan nära fönstret ofta lider mer än resten.

För att balansera färgen kan du välja vilken som helst tonad träolja Eller välj en huskur. Till exempel en tepåse svart te hjälpa till att fördjupa färgen på trägolvet igen.

Weiterlesen:
Måla trätak » Vilken färg passar?

Måste golvskivan slipas i förväg?

För en omfattande renovering och renovering av golvskivorna och parkettgolvet är det ofta nödvändigt att slipa hela ytan. Däremot kan slipmaskinen och sandpappret skapa djupa spår, vilket kan orsaka permanenta skador på golvet. Utan erfarenhet är det bättre att välja ett specialistföretag.

Hur det än är inte alltid nödvändigt (eller till och med möjligt) att slipa ner golvbrädorna direkt. Det är inte tillrådligt att göra detta innan de flesta kosmetiska reparationer, eftersom slipning är en nötande process och ett lager av det naturliga materialet tas bort.

Tips: reparationssatser för mindre skador
Om mindre skador, sprickor och repor inte kan poleras ur golvskivan kan du prova ett träreparationsset. Dessa set erbjuds med olika färgpigment så att du kan färga det medföljande trävaxet för att matcha dina golvbrädor. Smält också vaxet och tryck in det i det drabbade området, där det torkar nästan osynligt.
Ссылка на основную публикацию