4 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Slutning av en betongtrappa

Slutning av en betongtrappa

Om du själv vill gjuta en betongtrappa måste du självklart forma formen till den i förväg. I den följande guiden får du reda på vad du behöver tänka på när du sluter en betongtrappa som med alla andra betongkonstruktioner.

Fördelarna med betong talar för byggmaterialet som trappkonstruktion

En inte obetydlig andel av alla trappor är troligen betongtrappor. Detta beror främst på betongens egenskaper. Betongtrappor kombinerar många inte oviktiga fördelar:

 • sparsam
 • hållbara och motståndskraftiga
 • också lätt att bygga själv
 • å andra sidan även kostnadseffektiv som element eller blocksteg
 • lätt att underhålla
 • massivt hållbart
 • relativt okänslig för mekanisk och väderpåverkan

Olika typer av trappor av betong

I grund och botten kan du konstruera en betongtrappa på olika sätt. Nedan är de viktigaste betongtrapporna:

 • självgjutna betongtrappor
 • blocktrappa
 • element trappa
 • balktrappa
 • Stående eller stödjande bulttrappa

Den självgjutna betongtrappan

Medan i vardagsrummet huvudsakligen överspänt används balk- eller stödbultstrappor eftersom de ser mycket mer eleganta ut, även gjutna betongtrappor används främst där trappunderbyggnaden senare inte längre syns eller inte längre är tillgänglig undertill. Några av dessa är trappor som leder ner från källaren, särskilt de utanför, och så finns det betongtrapporna i trädgården.

Underbyggnad till självgjuten betongtrappa

Till dessa betongtrappor kan först en underkonstruktion byggas. En motsvarande djup grund grävs för detta ändamål. Ett bländande lager följer, på vilket en bärande struktur placeras. Det kan till exempel vara ihåliga betongblock som är uppbyggda som ett U på de senare yttersidorna av trappan och på framsidan. Hålrummen är förstärkta med armeringsjärn och fyllda med betong.

Återfyllning mellan bärväggarna

Därefter fylls schakten med sand eller matjord upp till cirka 8 till 10 cm under betongväggens topp och kompakteras massivt med samma lutning som den senare betongtrappan. Denna topp av den sluttande återfyllningen kommer senare att bli botten av själva betongtrappan.

Weiterlesen:
Bygg träterrasser själv » Detaljerade instruktioner

De bärande väggarna av ihåliga betongblock är redan uppmurade i trappsteg i form av trappsteg. Sedan kommer själva betonglagret i nivå med steghöjden. Följaktligen måste alla avstånd för betongtrappan beräknas i förväg.

Justering och fastsättning av formskivorna (sida och framsida)

Formskivorna fästs nu på längden på yttersidorna av stödväggarna, vilket för dem upp till trappstegsnivån. Sedan kopplas de två sidohöljena till det främre höljet för att stänga av varje steg framtill. Den är placerad på respektive steg som en slags formsättningsram, som är öppen bakåt.

Underskatta inte betongens kraft

De två sidodelarna och den främre formen måste kopplas riktigt bra, eftersom betongen som kommer att gjutas här senare kommer att verka på formen med stora krafter. Därför bör även formskivorna på sidan stödjas med pinnar så att betongen inte senare kan trycka isär formen. De krafter som verkar här ska inte underskattas, eftersom den färska betongen måste packas ordentligt direkt efter installationen.

Kvaliteten på en betongtrappa står och faller med packningen

Inuti finns en stålmatta som armering, som måste vara helt inkapslad i betong för att inte oxidera. Du kan få mer information om att packa betong här. Till sådana enkla trappor brukar man använda träformskivor. Det är därför viktigt att inte glömma att olja in formskivornas insida innan man gjuter betongen. Fackhandeln erbjuder lämpliga betongsläppmedel.

tips och tricks
Generellt sett är formsättning verkligen en avdelning för sig. Som sådan rekommenderar vi starkt artikeln som länkas här om hur man formar rätt betong. För fullständiga instruktioner om hur man gjuter en betongtrappa klicka här.
Ссылка на основную публикацию