Slå in möbler: få den nya trendlooken på nolltid
Slå in möbler: få den nya trendlooken på nolltid
De som föredrar att själva bearbeta sina möbler istället för att investera enorma summor i ny utrustning kommer att få mycket pengar med högkvalitativa självhäftande folier: nästan alla föremål med en stabil yta kan omvandlas optiskt så att det ser ut som nytt igen — och tidens trend motsvarar. Slipdamm, färglukt och droppande färg är ett minne blott. Utforska med oss ett DIY-område som har allt!
möbelfolier? Kvalitet är viktigt!
Kanske är du ganska skeptisk till den här saken eftersom de tidigare självhäftande folierna som du fick lära känna inte precis gjorde ett förtroendeingivande intryck. Men det har hänt mycket inom detta område de senaste åren och det har länge funnits ett antal kvalitetsleverantörer med övertygande produkter på marknaden.
Däremot, och det här är haken, måste du investera några euro mer för att få en riktigt bra möbelfolie. Priserna ligger mellan 25 och 45 euro per kvadratmeter, beroende på produkt och märke. Var noga uppmärksam på vad du erbjuds:
- Är den självhäftande filmen giftfri och miljövänlig?
- Tål du att använda hushållsrengöringsmedel?
- Är filmen resistent mot varmvattenånga i kök och badrum?
- Får du en hållbar finish som inte repar lätt?
- Är alkalier och syror inga problem, till exempel på köksbänken?
- Finns det permanent vidhäftningsstyrka, även i kanterna?
- Kan den självhäftande filmen tas bort helt igen efter år?
Så kallade bubbelfria folier, som inte bildar några bubblor när de appliceras, är en speciell behandling. Även om luftfickor under vanliga filmer på något sätt kan tas bort igen, tar det alltid lite mer ansträngning.
Slå in möbler själv – eller få dem inslagna?
Om du så önskar kan du självklart beställa ett serviceteam att applicera möbelfolien utöver din folie. Detta kostar förstås ännu mer, och du sparar knappt några pengar jämfört med att köpa enheten ny. Så vi rekommenderar: gör det själv!
Det är bara tillrådligt att anlita en specialist för föremål med komplicerade former. Vissa experter sägs till och med ha slagit in runda tvättställ och toaletter i folie – med spännande resultat! Men du kommer säkert att skapa raka ytor och kantiga kanter själv.
Så folierar du dina möbler professionellt!
Har du bestämt dig för att täcka dina möbler med folie själv? Sedan förser vi dig med detaljerade instruktioner som kommer att göra ditt gör-det-själv-projekt till en framgång! Först av allt, rätt utrustning:
- Avfettningsmedel
- adhesiva filmen
- städtrasor
- måttband
- Hantverkskniv eller skalpell
- sax
- Rakel
- eventuellt en mjuk trasa
- hårtork
- stift
1. Ta bort handtag och gångjärn
Innan du slår in möbler, ta först bort allt som kan vara i vägen, som handtag och gångjärn. I de flesta fall är det dock inte nödvändigt att ta isär möbeln helt.
2. Rengör ytorna noggrant
Nästa steg är att se till att alla ytor som ska lindas är rena och fria från fett. Använd ett mycket effektivt rengöringsmedel och en trasa för detta. Se till att du verkligen får alla platser.
3. Klipp ut den första foliebiten
Mät det första området som ska folieras och klipp av motsvarande bit folie med en sax. Rutnätslinjerna på baksidan av underlagspapperet hjälper dig att arbeta så exakt som möjligt.
4. Slå in möbler: början
Dra nu av underlagspappret lite i den övre änden och lägg möbelfilmen på underytan exakt rakt. Med högkvalitativ, tjock film är några positionskorrigeringar vanligtvis möjliga.
5. Limma på möbelfolien
När början är rätt, gnugga folien bit för bit samtidigt som du drar av mer och mer av bakarket. Använd skrapan för detta och stryk alltid luften från mitten till sidorna och nedåt.
6. Limma folie runt kanterna
Om du måste vika folien runt kanterna, mjuka upp dem kort med varmluft från en hårtork. Böj sedan försiktigt materialet runt hörnet och jämna till det med fingrarna.
7. Skärning på marken
Ibland är det nödvändigt att skära filmen direkt på underlaget, till exempel på intrikat formade kanter. Detta är mycket lätt att göra med en skärkniv eller en vass skalpell. Varning: Vänligen skada inte några silikonfogar!
8. Den sista touchen
Till sist är det pricken över i: peta in eventuella luftbubblor som fortfarande finns kvar med en nål och tryck ut luften med fingrarna. Försegla foliekanterna med varm fönluft och försiktigt tryck.
Färgstark idévärld: Denna möbel är lämplig för foliering
Är du fortfarande inte helt säker på vilka möbler du vill slå in – och vilka inte? Vid det här laget har vi några bra förslag redo för dig på vad som kan göras med konsten att foliera!
Gammalt kök blir ett modernt köksparadis
Ett modernt inrett kök kostar mycket pengar, men som tur är finns möjligheten till foliering! Om dina möbler överlag är intakta, bara lite föråldrade eller ytligt repade, är det definitivt värt att ge det ett snyggt nytt utseende.
Vad sägs om att låta köksfronterna lysa i vitt? Eller föredrar du plastiskt strukturerade träytor, till exempel i lönn- eller furulook? Kanske kommer du också att bli entusiastisk över den trendiga betongdesignen! Allt detta är möjligt med hjälp av självhäftande folier.
Vill du ha ett nytt sovrum?
Gillar du inte ditt gamla sovrum längre? Gör om det! Möbelfoliering gör även underverk i ett åldrande sovrum. Skapa ett nytt relaxrum med varma, bekväma «trä»ytor och «läder» beslag.
Naturligtvis kan du också välja chica, nya färger: blå, vit, gul, grön, röd, orange… Använd hela spektrat av färgpaletten och kombinera de önskade tonerna som du vill.
Vardagsrum med fräsch design
Kanske har en mängd olika möbler samlats i ditt vardagsrum genom åren som inte riktigt går ihop. Då är det dags att säkerställa harmoni: välj en eller två typer av film och designa allt som från en enda källa!
Lita på coola metalleffekter eller lyxig natursten: allt detta är möjligt med bedrägligt äkta folieytor som till och med taktilt avbildar tredimensionella strukturer. Så blir den dyra marmorkommoden verklighet, men det chica, vitlaserade träet kan också komma!
Foliering av kontorsmöbler – försköna skrivbordet
En trevlig arbetsmiljö bidrar mycket till motivationen, därför är det viktigt att inte glömma kontoret vid renovering. Om skrivbordet, skåpen och hyllorna ser för «praktiska» och «funktionella» ut men inte har någon charm så är något fel.
Ta en kritisk titt på dina kontorsmöbler och fundera på vad som fortfarande kan förbättras optiskt. Kanske kan du få mer liv i spel med några fräscha färger och blanka ytor – eller så kan du sätta spännande accenter med starka kontraster.
Att foliera möbler innebär att vara kreativ själv
Så ni förstår: Det här handlar om att utveckla sin egen kreativitet till fullo och skapa helt nya rum utan att slänga någon möbel. Från matsalsbordet i storformat till tavelramen kan allt förvandlas.
Det är dock också viktigt att ha lite tålamod och lyhördhet. Särskilt i början kommer inte alla drag att bli framgångsrika och kanske till och med den ena eller andra delen av folien kommer att rivas. Men någon gång inträder en viss rutin, och då händer saker av sig själva.
Inte bara möbler kan folieras, väggar och kakel också!
Om du letar efter en holistisk förvandling av ditt bostadsutrymme är det klokt att använda självhäftande folier: Det finns till och med produkter som kan appliceras på golv- och väggplattor och — enligt tillverkaren — stanna där permanent.
Mången folie ersätter tapeten genom att fästa sig på väggarna och bli ett blickfång i respektive rum. Vad sägs om tredimensionella strukturer på ytan bakom soffan? Eller en marmorvägg bakom sängen?