0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Sätt pluggarna i väggen och fäst

Sätt pluggarna i väggen och fäst

Tyvärr ägnar många gör-det-själv-are lite uppmärksamhet åt installationen av pluggar i en vägg. Det riktigt säkra införandet av en plugg i murverket börjar med borrningen – och givetvis med rätt val av plugg.

Fixa en plugg professionellt i väggen

Den professionella inställningen och fixeringen av dymlingar är verkligen ett ganska krävande arbete. Eftersom många faktorer spelar en viktig roll. Den efterföljande bärförmågan hos ett ankare beror på många faktorer:

  • på murens beskaffenhet och byggnadsmaterial
  • av den erforderliga lastkapaciteten
  • Att välja rätt plugg
  • Att välja rätt skruv
  • korrekt dimensionering av borrhålet
  • Använd en lämplig borrmaskin
  • rätt borrteknik

Vilket material är väggen gjord av?

Även byggmaterialen som utgör en vägg är viktiga. Du kan särskilja många material: ihåliga tegelstenar, tegelstenar, lättbetong eller lättbetong, betong, gipsskivor och gipsskivor. Det finns speciella typer av pluggar för var och en av dessa väggar.

Att välja rätt plugg och rätt skruv

Detta för oss till nästa viktiga punkt: vilka krav ankaret måste uppfylla. Vid mjuka, perforerade väggar gäller principen: att skruvar och pluggar ska vara så långa som möjligt. Sammantaget bör skruvtappar passa ihop.

Storleken på pluggen bestäms utifrån den erforderliga bärförmågan. Ju större plugg desto större bärförmåga. Du bör dock aldrig välja den erforderliga lastkapaciteten vid de angivna gränserna för respektive ankarstorlek, utan generöst under den. Lastkapaciteten för pluggar finns i tabeller på pluggpaketen eller på ett datablad från tillverkaren.

Här kan du även välja skruvstorlek. Tänk på att skruven behöver en optimal storlek. Skruvar som är för små håller inte optimalt, skruvar som är för stora kan bokstavligen spränga väggbyggnadsmaterialet på grund av det mekaniska trycket.

Weiterlesen:
Använd Forstner-bits för lövträ » Detta är viktigt att notera

Krav på borrhålet i väggen

Borrhålet måste också anpassas till pluggen. I allmänhet används samma borrstorlek som pluggstorleken — d.v.s. pluggstorlek 6, borr 6, pluggstorlek 8, borrstorlek 8 etc. Borrhålet ska också motsvara pluggstorleken: pluggstorlek plus 10 mm är en tumregel.

Användning av lämplig borr och borrteknik

Borren beror också på materialet som väggen är gjord av. Det finns speciella tegelborr för tegelstenar. Dessa är utrustade med en skäregg. Dessutom får man inte borra med hammare, eftersom tegelbroarna kan gå sönder. Alla andra material som lättbetong, betong etc kräver också speciella borrar. Slagborrfunktionen rekommenderas inte heller för mjuka material som lättbetong.

tips och tricks
Det finns även andra särdrag, till exempel i gamla byggnader. Här visar vi hur du installerar en plugg i en lervägg.
Ссылка на основную публикацию