0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Fäst en tung hylla ordentligt på väggen

Fäst en tung hylla ordentligt på väggen

Om en tung hylla ska fästas på väggen bör grundläggande fysiska regler för kraftfördelning följas. Förutom antalet och typen av fasta punkter spelar även placering en viktig roll. Det finns också olika texturer av murverk och väggbeklädnad.

Det finns väggar och mellanväggar som är olämpliga

En hylla kan bli väldigt tung av två anledningar. Om den är gjord av tjockt och tungt trä eller metall har den redan en hög egenvikt. Den andra avgörande faktorn är utställningsföremålen och de lagrade varorna. Böcker och papper i allmänhet väger snabbt mycket.

Det finns strukturella förhållanden som gör det omöjligt att fästa för stora viktbelastningar på väggen. Det finns en övre gräns för väggar av gipsskivor, väggar av flerfunktionspaneler och en del gammalt byggnadsmurverk. Fram till 19-talet var murar fyllda med en blandning av byggsten, kalk, häst- och kogödsel. I detta porösa material håller inget fäste säkert. Viktbelastningar på mer än fyrtio kilo per fästpunkt bör undvikas.

Om murverk och vägg inte uppfyller nödvändiga krav kan tunga hyllor eller kraftiga hyllor endast sättas upp fristående. Om möjligt kan metallankare drivas genom hela väggen och motverkas på baksidan med skruvade fästplattor. Fästpunkter kan fästas för att skydda mot vältning, men dessa tål endast begränsade dragkrafter.

Infästning med specialtappar i lämpligt murverk

Modernt murverk består av antingen betong eller murverk eller tegel. Följande lämpliga kan drivas in i båda materialen, vilka väljs efter viktbelastning per fästpunkt.

  • Universalankare bär upp till 25 kg
  • Långskaftade pluggar bär upp till fyrtio kilo
  • Betongankare bär upp till hundra kilo i betong
  • Insprutningssystem bär upp till hundra kilo i tegel

Som en tumregel kan belastningen uppskattas genom att helt enkelt lägga till totalvikten. Om en hylla väger 400 kilo behöver den minst fyra fästen, var och en med ett motstånd på hundra kilo.

Weiterlesen:
Tapetsera om gungstolen » Dessa varianter finns tillgängliga

Hävstångs-, tilt- och dragkrafter

Förutom den «nakna» viktbelastningen har fysiska typer av kraft olika inverkan på fästena. Ett typiskt och begripligt exempel är skillnaderna mellan låga och höga monteringspunkter.

Ju närmare fästpunkten är hyllans tyngdpunkt, desto mindre kraft appliceras på den. Om en hylla är fäst på väggen behöver den tillräcklig fixering i antal och motstånd i det övre området.

Om kraftförlusten är fördelad fördelas även lasten. Därför är metallfästen med flera skruvhål särskilt lämpliga. Kraften som verkar på dem på grund av vikt fördelas över de tre skruvpunkterna, vilket minskar den punktformiga kraften på varje enskild skruv med tillhörande plugg.

tips och tricks
Med diagonala stöd mellan hyllan och väggen har du en effektiv kraftfördelande hjälpare som avlastar varje enskilt borrhål, likt vinkelfästena.
Ссылка на основную публикацию