0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Att förlänga takbjälkar — är det möjligt, och hur fungerar det?

Att förlänga takbjälkar — är det möjligt och hur fungerar det?

Det finns många skäl att förlänga befintliga takbjälkar. Detta är dock inte nödvändigtvis en lätt uppgift, och i vissa fall en ganska knepig uppgift, där åsikterna ofta går mycket isär, även bland experter. För grunderna för att förlänga takbjälkar, se det här inlägget här.

Takbjälkar är strukturellt relevanta komponenter

Och detta faktum är oerhört viktigt. Tillbyggnader måste planeras noggrant och i många fall statiskt räknas om. Inget kan göras här med ett sinne för proportioner och en tummebredd.

Det betyder att takbjälkar definitivt inte ligger inom det intervall som gör-det-själv-are skulle klara av. Och även snickare brukar inte planera en takbjälklage helt själva, åtminstone inte i de mer komplicerade fallen.

Orsaker som kan göra att takbjälklaget är nödvändigt

En av de vanligaste anledningarna till att förlänga takbjälkar är att installera en ETICS. För att kunna fästa fasaden korrekt måste taköverhänget på vissa hus förlängas därefter.

Men det förändrar då statiken i hela taket, och det är bara ett möjligt problem. En köldbrygga högst upp på väggen till följd av takets förlängning måste oftast åtgärdas med extra isolering ovanför takbjälken. Ansträngningen här är därför relativt hög.

Detsamma gäller om taköverhänget endast ska ökas för bättre väderskydd för att bättre skydda fasaden.

I vissa gamla hus kan fuktskador ofta göra det nödvändigt att reparera takbjälken och förlänga dem, men det finns gott om alternativ.

Tekniska alternativ för takbjälklaget

  • så kallade slip-on pieces, men kan vanligtvis endast användas för relativt korta längder
  • Surrning till original takbjälkar, mestadels på sidan
  • Infästning av en ursparre
Weiterlesen:
Ta bort staplar » Detta är det bästa sättet att fortsätta

Takförlängning som alternativ

I vissa fall — åtminstone på gaveln — finns det även enklare sätt att förlänga ett tak, till exempel för att få bättre skuggning. Det finns även godkända förlängningselement som vanligtvis kan användas utan problem.

På takfotssidan är dock en takförlängning oftast en mycket komplicerad process och här krävs ofta en takförlängningslösning.

tips och tricks
I vilket fall som helst måste takbjälklaget utföras av erfarna snickare — det här är definitivt inte ett användningsområde för gör-det-själv, de strukturella frågorna är för känsliga för det.
Ссылка на основную публикацию