0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Förkorta och länka eller glasera mattan

Förkorta och länka eller glasera mattan

Det magiska ordet för att förkorta och reducera en vävd matta är länkande. Med den gamla hantverkstekniken stängs skurna och exponerade mattvävda kanter. Plastmattor med skumunderlag kan också länkas ihop för att få en stabil och visuellt tilltalande mattkant efter att den har kortats.

Skärriktning viktig

I allmänhet kan vilken matta som helst förkortas genom att snyggt skära av en kant. När det gäller en vävd matta är detta dock ett brott mot dess struktur, vilket måste åtgärdas genom att återförsluta den skurna kanten. Hantverket att länka kan stänga nästan alla skärkanter efter att mattan har reducerats.

Innan du förkortar mattan genom att kapa, bör länkförmågan kontrolleras. De olika typerna av väv, garnlopp och knutformer i matttillverkning kan kräva speciella typer av sömmar. Med vissa förkortade mattor behöver en ren kant bara täckas och säkras för att förhindra fransning. Med andra typer av vävning måste «skadan» på vävens struktur som orsakas av länkningen tas upp och repareras.

Den vävda strukturen på vissa mattor tillåter endast förkortning i en skärriktning. Om väven skärs i «fel» riktning kan det uppstå irreparabel skada. Mattan kan inte längre skyddas från den ökande «rasningen» av de exponerade kantfibrerna genom länkning.

Länktekniken tillåter många varianter av att kanta en förkortad matta och vid behov optiskt ändra den, från smala garntunnlar som ligger över klippkanten till flera centimeter breda bårder till stabiliserande broderitekniker. Innan man försöker förkorta mattan genom att klippa, bör man söka råd från en skicklig hantverkare om vilken typ av klippning och riktning som rekommenderas mest.

«Glaze» matta undersida

Ett alternativ till att förkorta och sedan länka ihop vissa mattor kan vara att applicera flytande plast, mestadels hartsbaserad. Det tunna lagret, som stelnar när det torkar, «limmar» den vävda undersidan av mattan. Vid skärning fungerar den som en slags «glasyr» som även håller ihop mattan vid de skurna kanterna. Denna teknik används ofta vid skärning av mattplattor.

tips och tricks
Gamla bitar av matt- eller mattrester kan omvandlas till vackra och praktiska dörrmattor eller små mattlöpare genom att länka. Istället för att behöva slänga mattan kan du få många praktiska underlag och bruksmattor tillverkade.
Weiterlesen:
Måla furutaket vitt » Detta är det bästa sättet
Ссылка на основную публикацию