0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Förgylla plåt själv med den galvaniska processen

Förgylla plåt själv med den galvaniska processen

En av de mest universella egenskaperna hos guld är att det kan appliceras på nästan alla material. Plåt kan förgyllas av estetiska och tekniska skäl. Guld har egenskaper som skapar idealiska förutsättningar för vissa användningar av plåt. Galvanisk förgyllning kan göras själv.

Fysiskt värdefulla egenskaper

Naturligtvis är den mest slående egenskapen hos guld dess estetiska överklagande, förknippat med lyx och rikedom. Utöver denna aspekt har en av de dyraste ädelmetallerna också följande fysiska egenskaper som gör den så värdefull:

  • Guld korroderar eller oxiderar inte
  • Guld har utmärkt elektrisk ledningsförmåga
  • Guld är en av metallerna med högst specifik densitet
  • Exceptionellt hög töjbarhet (duktilitet)
  • Mycket hög syrabeständighet
  • Mycket trögt reaktionsbeteende mot alla kemiska material och ämnen

Dessa egenskaper gör vanlig stålplåt till en mycket mer hållbar och motståndskraftig komponent.

Den höga elasticiteten gör att vid förgyllning kan guldet spridas över lagertjocklekar på upp till en tusendels millimeter.

Den galvaniska processen

Vid galvanisk guldplätering löses guld i en elektrolyt och appliceras på substratet, i detta fall plåt, genom strömmande likström. Elektrolyterna innehåller mellan ett och åtta gram guld per liter.

Alla elektrolyter är inte lämpliga för alla metaller. Det finns restriktioner speciellt för aluminium, icke-järnmetaller, rostfritt stål, koppar och titan. Den valda elektrolytens lämplighet måste kontrolleras i varje enskilt fall.

För den skickliga lekmannen är följande två metoder möjliga:

1. Badkar

2. Penna galvanisering

Plåten ska vara helt rengjord från fett. Elektrolyten kan sedan appliceras med en penna eller i ett doppbad. Likströmmen genom den anslutna anoden och katoden gör att guldet kan fästa bit för bit till ytan av arket.

Ökningen av skikttjockleken beror på strömmen (0,3 till 0,5 ampere per kvadratdecimeter) och guldhalten i elektrolyten. Den rör sig mellan 0,5 och sex mikrometer per timme. Den maximala skikttjockleken kan vara upp till tjugo mikron.

tips och tricks
Kompletta startset för galvanisk guldplätering finns i butik från 200 till 300 euro. Elektrolyter börjar vid priser från cirka tjugo euro per hundra milliliter.
Weiterlesen:
Resin Decking » Funktioner och idéer
Ссылка на основную публикацию