Hur värmebeständig är emalj?
Hur värmebeständig är emalj?
Emalj är ett glasliknande material som skapas genom att smälta samman oorganiska råvaror. Den innehåller till exempel kvartssand, läsk och borax, plus några oxider. Under tillverkningsprocessen utsätts materialet för höga temperaturer tills det svalnar och stelnar. Kan emaljen också smälta igen? Hur värmebeständigt är materialet?
Emaljgryta: hur mycket värme kan den ta?
Per definition är en gryta gjord för att tåla den vanliga värmen i ugnen. Produkter gjorda av emalj är märkta i enlighet därmed, de tål ofta temperaturer på upp till 400 eller 600 grader.
Grill- och ugnsskålar är också gjorda av emalj, dessa kärl trotsar till och med elden. De utgör ett bra alternativ till de engångsbrickor i aluminium som ofta används vid grillning. Emalj används också på
- Muggar och fat för varma drycker
- frukt- och salladsskålar
- kastruller
- kokkärl
- slevar
- spatlar
- vattenburkar
- mjölkkrukor
När smälter emaljen?
Eftersom emalj skapas genom en smältprocess kan den även smältas ner igen. Smältpunkten varierar dock beroende på produkt eftersom materialet är försett med olika tillsatser efter behov.
Det är därför det är viktigt att vara uppmärksam på lämplig värmebeständighet när du köper, så att den dyrbara biten inte skadas genom felaktig användning.
Emaljen börjar smälta mellan cirka 500 och 900 grader, beroende på materialets exakta sammansättning. Ett material med en jämförelsevis låg smältpunkt lämpar sig bäst för att själv tillverka smycken.
Snabb kylning oönskad!
Emalj tål inte en sak: uppvärmning med efterföljande snabb kylning, till exempel med kallt vatten. Eftersom materialet är mycket hårt och sprött är det troligt att det spricker om temperaturen sänks för snabbt. Men även här beror känsligheten på respektive material.