0 View
Article Rating
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Mått på diskmaskiner

Mått på diskmaskiner

När man letar efter en ny diskmaskin märker många att den finns i en mängd olika utföranden och med en mängd olika tekniska beteckningar. Följande guide beskriver de mått och utföranden som du kan välja mellan för diskmaskiner.

Måtten är särskilt viktiga när du köper en ny

Diskmaskinen är som alla andra elektriska hushållsapparater: när du väl har den bryr du dig inte längre om de tekniska detaljerna. Men någon gång kommer tiden då även den äldsta diskmaskinen äntligen ger upp. Att reparera diskmaskinen lönar sig då inte längre, eller så är diskmaskinens el- och vattenförbrukning helt enkelt inte längre aktuell och alldeles för hög. Så en ny enhet behövs.

Beteckningar för olika diskmaskinskoncept

Men innan du ens kan sätta dig in i måtten på diskmaskinen slår helt andra facktermer från delvis och helt integrerade till under- och inbyggda till XXL-diskmaskiner dig i ansiktet. Du kan skilja mellan följande termer:

 • Underbänksdiskmaskiner
 • inbyggda diskmaskiner
 • Fristående enheter (fristående maskiner)
 • helt integrerade diskmaskiner
 • integrerade eller delvis integrerade diskmaskiner
 • inredning av diskmaskiner

Fullt integrerade och inbyggda enheter

Den ena egenskapen som beskrivs av den behöver dock inte utesluta en annan. En helt integrerad diskmaskin är en inbyggd enhet. Inbyggnadsdiskmaskinen kännetecknas av att reglagen inte syns utan fronten lyser helt i köksinredningen. Dessutom är dessa enheter fixerade i det inbyggda köket.

Kan integreras och byggas under

Enheter som kan integreras eller delvis integreras sticker ut eftersom frontreglagen är synliga, men resten av området kan vara en frontpanel i köksinredningen. Dessa kan vara inbyggda eller inbyggda diskmaskiner. Enheter som kan byggas under behöver inte nödvändigtvis fästas. Gränserna är dock flytande och så båda varianterna kan fixas trots allt.

Integrerbar eller delvis integrerbar innebär också att frontpanelen kan bytas ut mot en i köksdesignen. Detta är inte nödvändigtvis fallet för enheter som bara kan installeras under eller under. Du måste därför alltid fråga specifikt. Enheter som kan stå ensamma kan vanligtvis också byggas under.

Weiterlesen:
Inget vatten kommer ut ur hörnventilen » Vad beror det på?

Inredningsbara och fristående diskmaskiner

För att göra detta, ta helt enkelt bort den övre bänkskivan. Diskmaskinen kan redan skjutas in i en nisch i det inredda köket. Återigen är det sant att enheten kan fixas, men det behöver inte nödvändigtvis vara fallet. Dessa diskmaskiner kan vara dekorerbara eller inte. Så det måste påpekas specifikt. För att göra detta måste frontpanelen även kunna bytas ut mot en med köksinredningen.

Mått på diskmaskiner

Diskmaskinerna finns fortfarande i olika storlekar. Vissa storlekar kunde etablera sig, vilket motsvarar inredningskök för köksunderskåp. Beroende på dimensionerna på diskmaskinen namnges enheterna också med speciella termer:

 • Standarddiskmaskin, 60 cm bred, 60 cm djup, höjd utan bänkskiva 81 cm, med 92 cm
 • Enkel diskmaskin, 45 cm bred, alla andra mått identiska
 • bänkdiskmaskiner
 • kommersiella diskmaskiner
 • Specialstorlekar (smalare än standard, men avviker från enstaka enheter och överdimensioner)

dimensioner och kapacitet

Dessa mått definierar då också kapaciteten hos diskmaskiner. Ursprungligen kunde åtta kuvert rengöras samtidigt i enstaka enheter. Moderna maskiner kan laddas med upp till tio kuvert. Standarddiskmaskiner designades ursprungligen för tolv kuvert. Tack vare effektiv användning av utrymmet genom digital planering rymmer moderna 60 cm enheter upp till 14 kuvert.

El- och vattenförbrukning av diskmaskiner

Fram till 2011 var energieffektivitetsklassen och den tillhörande strömförbrukningen synliga utifrån EU-märkningen. 2011 utökades dock klassmärkningen. Andra data som vattenförbrukning, torkningseffektivitet eller driftsvolym kan ses än idag. Det finns dock speciella egenskaper hos dessa värden, varför vi rekommenderar följande guide: Vattenförbrukning i diskmaskin.

tips och tricks
Efter att ha köpt en ny diskmaskin ska du förstås använda den. Du kan ta reda på hur du ansluter en diskmaskin genom att följa denna länk.
Ссылка на основную публикацию